Uniper, Rotterdamse haven bundelen krachten in groen waterstofproject

By Jernst van Waal

[

De Maasvlakte in 2019. Foto: Pymouss via Wikimedia Commons

Het Duitse energiebedrijf Uniper en de Rotterdamse haven hebben na een eerste haalbaarheidsstudie overeenstemming bereikt over de productie van groene waterstof bij Uniper’s Maasvlakte-faciliteit.

Groene waterstof, in tegenstelling tot waterstof geproduceerd uit aardgas, wordt gezien als een belangrijke rol bij het verminderen van de uitstoot van kooldioxide en Rotterdam wil een internationale hub zijn voor de productie en import van waterstof.

De volgende stap in het proces is een engineering- en ontwerpstudie, die naar verwachting negen maanden zal duren. Er worden ook inspanningen geleverd om vergunningen en financiële steun aan te vragen, aldus de twee organisaties.

Volgens berichten in de Nederlandse media zal het project ‘serieuze hoeveelheden’ overheidsgeld nodig hebben om van de grond te komen. DutchNews.nl heeft Uniper om meer details gevraagd.

‘We hebben de sterke ambitie om onze locatie op de Maasvlakte om te vormen tot een belangrijke schakel in de nieuwe Europese waterstofwaardeketen,’ zegt Uniper Hydrogen-topman Axel Wietfeld in een persverklaring.

‘Er liggen veel kansen, niet alleen voor Uniper, maar ook voor andere spelers in de keten. Samen kunnen we duurzame waterstof gebruiken om CO . te verminderen2 niveaus in Rotterdam aanzienlijk.’

Het bedrijf heeft een kolencentrale op de Maasvlakte, waar ook biomassa en diverse reststromen worden gebruikt voor de productie van elektriciteit en stoom

Zo’n 13% van de Europese energievoorziening komt via Rotterdam de EU binnen en de haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn.

‘De industrie moet een enorme verandering doormaken om haar bedrijfsprocessen te verduurzamen’, zegt havenchef Allard Castelein. Waterstof zal daarbij een centrale rol spelen.’

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com