Liberty vliegende auto vrijgegeven voor gebruik op de weg, besprekingen gaande voor luchtvaartvergunning

By Jernst van Waal

[

Foto: Pal-V

Een door het Nederlandse bedrijf Pal-V ontwikkelde vliegende auto is door de RDW goedgekeurd voor gebruik op de Nederlandse wegen.

De werkzaamheden voor het ontwerp van de Liberty zijn in 2012 begonnen en het heeft nu strenge toelatingsproeven doorstaan, waardoor een prototype op de openbare weg kan rijden voor verdere proeven.

‘We werken al jaren samen met de wegbeheerders om deze mijlpaal te bereiken’, zegt technisch directeur Mike Stekelenburg.

‘De opwinding die je voelt in het team is enorm. Het was een hele uitdaging om een ​​”gevouwen vliegtuig” alle toelatingsproeven op de weg te laten doorstaan. De truc bij het succesvol maken van een vliegende auto is ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan zowel de lucht- als de wegregels. ‘

Het werk aan het behalen van luchtvaartcertificering met het Europese veiligheidsagentschap Easa begon in 2015 en het bedrijf verwacht het groene licht in 2022 te krijgen.

‘Er moeten meer dan 1200 testrapporten worden voltooid voordat de laatste 150 vlieguren kunnen worden getest. Hierna starten de leveringen aan klanten ”, aldus het bedrijf in een uitspraak.

De Liberty is een tweezits voertuig dat in vijf tot tien minuten verandert in een gyrocopter, die in een kleine ruimte verticaal kan landen en opstijgen.

Volgens het Financieele Dagblad hebben zo’n 30 mensen in Nederland al een vliegende auto besteld en betaald voor € 499.000, – per stuk. Eigenaren moeten ook hun vliegbrevet halen om het voertuig in de lucht te kunnen gebruiken.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.