Jury’s beslissingssprong begint eerste Grand Prix op Zandvoort sinds 1985

By Jernst van Waal

[

Het circuit vanuit de lucht. Foto Essay Produkties via Circuit Zandvoort

De Nederlandse Grand Prix op Zandvoort gaat vrijdag door zoals gepland nadat een laatste juridische uitdaging van het evenement om milieuredenen door een rechtbank werd afgewezen.

Milieuactivisten Mobilisatie voor het Milieu zei dat het driedaagse evenement te veel vervuiling zou veroorzaken, maar de rechter vond voor de huisartsenorganisatie, die volgens hem failliet zou gaan als de vergunning zou worden ingetrokken. Wel heeft hij een onafhankelijke partij opdracht gegeven om de CO2-uitstoot rond het circuit te meten.

Het was de laatste potentiële spaak in de wielen van de Grand Prix nadat de coronaviruscrisis de langverwachte terugkeer naar Zandvoort in 2020 teniet deed. Het evenement is afwezig sinds 1985, toen geldproblemen en verouderde faciliteiten een einde maakten aan het lucratieve evenement.

Het circuit is nu gedeeltelijk eigendom van Prins Bernhard Jr, wiens bedrijf Chapman Andretti Partners een licentie kreeg om in 2019, gesponsord door Heineken, de Formule 1-races terug te brengen naar Zandvoort voor de komende drie jaar.

Het besluit van de regering in augustus om de race door te laten gaan was: zwaar bekritiseerd door de evenementenindustrie, die haar festivals zag afgelasten terwijl zo’n 70.000 racefans per dag zich ongestraft op Zandvoort kunnen verzamelen. De organisatie stelde in haar verdediging dat alle bezoekers vaste zitplaatsen hadden en dat er toetsing aan de toegangsregels zou gelden.

Ondertussen veroorzaakte de koninklijke eigenaar zelf een klein schandaal door Nederlandse artiesten vragen om gratis op te treden op het evenement, dat in het licht van de afgelastingen en de ontberingen die ze tijdens de crisis hebben doorgemaakt, door velen als nog erger werd beschouwd.

Het belangrijkste evenement van het weekend is de onderlinge wedstrijd tussen Max Verstappen en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton op zondag, met slechts drie punten voorsprong op Hamilton in zijn streven om zijn titel te behouden. Het volledige programma vind je hier.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com