Het personeelstekort van de Voedsel- en Productveiligheidsraad bedreigt de volksgezondheid

By Jernst van Waal

[

Foto: DutchNews.nl

De Nederlandse Voedsel- en Productveiligheidsraad NVWA heeft een groot tekort aan personeel en dit vormt een bedreiging voor de veiligheidsnormen, aldus een rapport van Deloitte voor het ministerie van Landbouw.

Volgens het rapport schiet het agentschap tekort op 100 van de 152 gebieden die het zou moeten reguleren, en dat betekent dat Nederland niet langer voldoet aan de EU-normen.

De NVWA controleert voedingsmiddelen en voedingsproducten op besmetting en gevaarlijke stoffen, met name bacteriën in vlees en zuivelproducten en illegale bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit. Het zou ook producten moeten controleren op de aanwezigheid van gluten en pinda’s, maar heeft weinig tijd om dit goed te doen, aldus het rapport.

Daarnaast worden mestvergunningen ook niet goed gecontroleerd en wordt er weinig gecontroleerd of boeren fraude plegen.

Het bureau voert ook weinig controles uit op de diergezondheid, waardoor het risico op een uitbraak van ziekten toeneemt, aldus het rapport van Deloitte. Het wijst er ook op dat landen die Nederlandse vee en producten importeren, het bureau op de tekortkomingen hebben gewezen, maar dat deze niet zijn aangepakt.

Babyproducten en kinderspeelgoed worden ook niet grondig gecontroleerd, aldus het rapport.

Schouten vertelde Kamerleden in een briefing dat er verbeteringen zijn in het functioneren van de NVWA en zei dat ze meer geld vrijmaakt om de hoofdzaken aan te pakken.

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je geen eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft kunnen geven. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u wel, u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.