Coloradokevervanger houdt zich bezig met luie aardappelplaag

By Jernst van Waal

[

Een Coloradokever in actie. Foto: DutchNews.nl

Aardappeltelers en agrarische machinebouwers in Biddinghuizen hebben een manier bedacht om de coloradokevers aan te pakken zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen.

Plagen door coloradokevers, een import uit Noord-Amerika, zijn toegenomen als gevolg van stijgende temperaturen. Zijn larven kunnen in zeer korte tijd een veld met aardappelplanten verwoesten.

Om de Coloradokever en zijn vraatzuchtige larven te verwijderen, hoeft de boer alleen maar een machine met roterende plastic flappen aan zijn tractor te bevestigen en mep ze van de planten.

De insecten worden vervolgens in een container gedeponeerd en achtergelaten. Dat geeft andere insecten, zoals spinnen of lieveheersbeestjes, die ook het slachtoffer zijn geworden van de kevervanger, de tijd om te herstellen en naar buiten te gaan, waarbij alleen de Coloradokevers overblijven die vervolgens verdrinken.

‘Ze lijken te lui om naar buiten te komen en zijn tevreden met het kauwen op de bladeren die zijn losgekomen tijdens het meppen’, vertelde Ard Klompe van landbouwvernieuwers FieldWorkers aan de lokale omroep Omroep Flevoland.

De nieuwe machine is een geweldige oplossing voor biologische boeren, maar traditionele boeren zijn ook geïnteresseerd, omdat chemicaliën in prijs zijn gestegen.

De provincie Flevoland trekt zo’n 100.000 euro uit voor de ontwikkeling van de kevervanger. Dit jaar zullen er vijf worden gebouwd en ontwikkelaars hopen dat aantal volgend jaar te verdubbelen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com