Boeren krijgen te maken met gedwongen afkoop om stikstofuitstoot te verminderen: NRC

By Jernst van Waal

[

De ministeries van Financiën en Landbouw zijn van plan honderden boeren uit te kopen voor een bedrag van maximaal € 17 miljard om de stikstofuitstoot te verminderen.

Een verslag in NRC op basis van documenten van het milieuagentschap waartoe het toegang had, zei dat de operatie een ‘radicaal vertrek’ zou zijn, wat suggereert dat het kabinet ‘het gebruik van geweld niet zou schuwen’.

Volgens de documenten kijkt de regering naar twee scenario’s. Een daarvan, die ongeveer € 9 miljoen zou kosten, zou inhouden dat de overheid veeteeltrechten opkoopt. Het tweede plan richt zich op: uitkopen boeren, van wie sommigen mogelijk gedwongen zijn hun land aan de overheid te verkopen.

Het land zou dan worden gebruikt voor duurzamere landbouw. Het budget voor dit scenario wordt geschat op ongeveer € 17 miljard.

De radicale oplossing is een reactie op de lage acceptatie van vrijwillige afkoopaanbiedingen. Minder dan 300 varkenshouders hebben zich aangemeld voor een regeling om hun bedrijf op te geven, hoewel er aanvankelijk twee keer zoveel waren.

De agrarische sector is de grootste bron van stikstofvervuiling in Nederland en ook tal van grootschalige infrastructuurprojecten die ook stikstof produceren, liggen stil.

De onlangs goedgekeurde wet over stikstofreductie zal ervoor zorgen dat Nederland de milieudoelstellingen op lange termijn haalt, maar, aldus de krant, maar de regering zegt dat er meer moet worden gedaan om de bouwsector op korte termijn weer in beweging te krijgen, aangezien er een bijzonder schaars aanbod is aan woningen.

Bronnen vertelden de omroep NOS dat een besluit over welk scenario dan ook niet zal worden genomen vóór de begrotingsdag op 21 september. De kwestie zal naar verwachting op de agenda staan ​​voor de besprekingen over de vorming van een nieuwe coalitieregering.

Boerenvereniging LTO, die altijd tegen gedwongen afkopen is geweest, was betrokken bij het opstellen van de scenario’s, aldus de NRC.

Radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force vertelde de ADVERTENTIE in een reactie zou het boeren mobiliseren voor meer demonstraties als de onteigeningsplannen doorgaan.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com