Site pictogram Financieel.com

Blauwe spijkerbroeken zijn net groener geworden: de Nederlandse ‘Denim Deal’ zet de industriestandaard voor duurzaamheid

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

[

Het recyclen van denim kan binnenkort de norm in de branche worden. Foto: Pixabay

Denim, zo wordt ons verteld, is ontstaan ​​in het zuiden van Frankrijk, maar tegenwoordig draagt ​​Nederland de broek met een bloeiende jeansindustrie die gebruik maakt van de allernieuwste technieken. G Star RAW zijn hier gevestigd, evenals Kings of Indigo, Kuyichi, Denham, Modder Jeans en Amsterdenim. Door de Nederlandse voorkeur voor casual, praktische kleding worden er jaarlijks 20 miljoen spijkerbroeken verkocht, maar als ze niet meer gewenst zijn, worden de meeste verbrand of naar de vuilnisbelt gestuurd.

Donderdag waren een aantal vooraanstaande jeansfabrikanten en andere belanghebbenden in Amsterdam, de zelfbenoemde hoofdstad van denim, om een ​​nieuwe overeenkomst te ondertekenen waarin ze beloofden samen te werken om de duurzaamheid in de jeansindustrie te verbeteren en van recycling de nieuwe norm te maken.

De ondertekenaars zijn overeengekomen om samen te werken aan het vinden van duurzame oplossingen om de productiekringloop te sluiten. In het bijzonder hebben ze zich ertoe verbonden om minimaal 5% gerecycled materiaal in elke spijkerbroek te gebruiken en minstens een miljoen spijkerbroeken te maken met 20% post-consumer gerecycled materiaal (PCR).

Het samenkomen van grote, gevestigde modehuizen zoals Scotch & Soda met nieuwkomers met sterke duurzaamheidsprofielen zoals Mud Jeans is wederzijds voordelig.

‘We hebben de kans gehad om gesprekken te voeren met andere merken die misschien verder op weg zijn dan wij, die misschien al helemaal duurzaam zijn’, zegt Imogen Nulty, Creative Design Manager voor denim bij Scotch & Soda. Voor velen was de transparantie van de samenwerking verfrissend. ‘Het voelde niet als een wedstrijd, maar als een inspirerende kans’, zei ze.

Ondanks zijn duurzame kwaliteit heeft denim een ​​donkere kant vanwege zijn milieubelastende productieprocessen. Dorstige katoenteelt en specialistische verf- en afwerkingstechnieken maken dat een schatting 7.500 liter water is nodig om één spijkerbroek te maken, terwijl de vervuiling veroorzaakt door de beroemde indigo-kleurstof van denim, die de inspiratiebron was voor de bekroonde documentaire The River Blue (2016), bedreigt gemeenschappen in ontwikkelingslanden die al een tekort aan schoon water hebben.

De Amsterdamse chef circulaire economie, Marieke van Doorninck, erkende de ‘liefdesrelatie tussen Amsterdam en denim’ en wees naar de keerzijde van onze jeansfetisj. ‘We zijn een stad die van mode houdt, maar we zijn ons ook terdege bewust van het feit dat mode erg vervuilend en erg oneerlijk kan zijn tegenover de arbeiders’, vertelde ze op de persconferentie.

‘Er moet iets gebeuren en omdat we’ denimstad ‘zijn, voelen we ons verantwoordelijk om daaraan te werken – en omdat we ook het talent hebben.’ Stakeholders moeten ‘ervoor zorgen dat circulaire denim geen nicheproduct is’, zei ze. ‘Vandaag is slechts een startpunt.’

Parijs

Volgens de Klimaatakkoord van Parijsmoet de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair zijn, en halverwege 2030. Junior milieuminister Stientje van Veldhoven, die in het verleden al zei dat kledingfabrikanten volledig verantwoordelijk moeten zijn voor het afval dat ze veroorzaken, zei dat ze ‘erkende dat het zo is. zo moeilijk voor [fashion firms] zoals het was aan de energiesectoren om die veranderingen door te voeren ‘.

Van Veldhoven benadrukte het belang van de gelegenheid. ‘Ik ben heel erg blij met deze Denim Deal. Ik vind het een geweldige stap ‘, zei ze, eraan toevoegend dat ze het ministerie zou vragen om circulaire productie in de mode te ondersteunen om de CO2-doelstellingen te helpen halen.

Maar ze benadrukte het belang van het stellen van deze normen ver buiten Nederland. ‘Ik hou erg van de ambitie om ervoor te zorgen dat dit niet alleen een Amsterdam Denim Deal wordt, maar een wereldwijde Denim Deal … We doen dit samen en we hebben partners over de hele wereld nodig’, zei ze. ‘Laten we eens kijken hoe we kunnen aansluiten en opschalen.’

Bedankt voor je donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en artikelen over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dat wel? u kunt dit doen via Ideal, creditcard of Paypal.

Mobiele versie afsluiten