Aanklager laat uitbuitingszaak vrachtwagenchauffeur vallen wegens gebrek aan bewijs

By Jernst van Waal

[

Foto: Depositphotos.com

Negen Filipijnse vrachtwagenchauffeurs die gedwongen werden meer uren te rijden dan wettelijk is toegestaan ​​en minder betaalden dan de officiële tarieven, kunnen hun werkgever niet voor de rechter dagen wegens uitbuiting vanwege een gebrek aan bewijs, heeft het Openbaar Ministerie besloten.

Na een onderzoek van drie jaar heeft de afdeling besloten de zaak te seponeren en stelt dat hoewel de situatie van de mannen ‘uiterst onwenselijk’ was, er niet genoeg bewijs is om de zaak voor de rechter te brengen, meldt actualiteitenrubriek Nieuwsuur maandagavond.

De afdeling gaf toe dat de chauffeurs minder betaald kregen dan het door de industrie overeengekomen tarief, maar zei dat ze meer verdienden dan het minimumloon.

Ze reden ook meer uren dan wettelijk is toegestaan, maar dat was niet ‘onevenredig’ in vergelijking met andere internationale chauffeurs, citeerde Nieuwsuur de afdeling. Het feit dat ze op vrije dagen in hun taxi moesten slapen, was evenmin voldoende om te bewijzen dat ze werden uitgebuit.

Edwin Atema, van vakbond FNV, zei tegen Nieuwsuur dat het OM-besluit onbegrijpelijk was.

Ondertussen vertelde de bewakingsdienst mensenhandel van de overheid aan Nieuwsuur dat het had ontvangen 449 meldingen van arbeidsuitbuiting vorig jaar, 70% meer dan in 2019.

‘Veel uitbuiting is onzichtbaar’, zegt bureauchef Herman Bolhaar. ‘Slachtoffers zien vaak niet in waarom ze naar voren moeten komen, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Het probleem is veel groter dan de cijfers laten zien.’

In juli oordeelden de rechters dat een Nederlands transportbedrijf 10 Hongaarse vrachtwagenchauffeurs een loon moet teruggeven dat kan oplopen tot honderdduizenden euro’s voor fniet in staat om hen een salaris te betalen in lijn met de Nederlandse eisen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl

Het team van DutchNews.nl bedankt alle gulle lezers die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving over de coronaviruscrisis uit te breiden naar de avonden en weekenden en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

DutchNews.nl is al 14 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we je niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles wat met Nederlands te maken heeft. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, Financieel.com