Werkkapitaal voor kleine bedrijven – als de banken het zeggen "Nee," Wat doe je?

Werkkapitaal is de levensader van elk bedrijf, hoe groot of klein ook. Dit is de sleutel tot groei en expansie. Grote bedrijven met een gevestigde kredietgeschiedenis hebben veel opties wanneer ze een kapitaalinjectie nodig hebben.

Kleine of nieuw opgerichte bedrijven hebben het echter niet zo gemakkelijk. Het gebrek aan voldoende werkkapitaal verhindert veel kleine bedrijven om te profiteren van lucratieve kansen die zich voordoen.

Neem bijvoorbeeld een klein dienstverlenend bedrijf dat goed draait, maar niet veel normale activa heeft om als onderpand voor een lening of een kredietlijn te verpanden. Er loopt een nieuw zakelijk contract binnen dat hun omzet zou kunnen verdubbelen. Ten eerste is er echter meer personeel en materieel nodig om het contract uit te voeren en ten tweede zijn de betalingstermijnen van de klant netto 60 dagen. Waar doet de ondernemer?

Als ze geen commercieel tegoed en geen persoonlijk krediet meer hebben en alle vrienden en familie zijn afgetapt, zitten ze vast! Of zijn ze? In plaats van te proberen meer schulden aan te gaan voor deze situatie, kan het alternatief van debiteurenfactoring de krachtigste oplossing zijn.

Debiteuren, of facturen, zijn activa waarop onmiddellijke contante voorschotten kunnen worden betaald door iemand die een factor wordt genoemd. Kortom, de factor stemt ermee in om op de facturen te innen en schiet het bedrijf tussen 75-80% van de waarde van de facturen voor. Wanneer de facturen aan de factor zijn betaald, betaalt hij het bedrijf het verschuldigde saldo minus een vergoeding.

Het bedrijf heeft direct werkkapitaal om het contract uit te voeren en heeft geen extra schuld om af te betalen. Dit proces kan zo lang doorgaan als het bedrijf nodig heeft. Op een gegeven moment hebben ze hun kredietwaardigheid en hun werkkapitaalstroom zodanig opgebouwd dat ze hun facturen niet meer hoeven te factureren. Maar voor die interim periode biedt dit de perfecte oplossing voor groei en expansie.

Misschien wilt u ook kijken naar een doorlopende kredietlijn om uw bedrijf nog meer financiƫle flexibiliteit te bieden.