Welkom in de wereld van "Ondersteboven" Motorleningen!

Omdat de waardevermindering op motorfietsen zo enorm is nadat ze van de showroomvloer zijn gereden, is het potentieel voor een koper die meer verschuldigd is aan hun motorfietslening dan de fiets de moeite waard vrij hoog. Meer tegoed op je fiets dan het waard is, wordt vaak de wereld van “op zijn kop” genoemd.

Veel mensen die zich in deze situatie bevinden, ontdekken dat financiƫle lessen soms het moeilijkst en duurst zijn om te leren. Motorleningen van meer dan 48 maanden (vooral zonder aanbetaling) stellen u in de positie dat u meer verschuldigd bent dan de waarde van de fiets.

Laten we eens kijken naar dit fenomeen.

Ten eerste kan de renteberekening die uw geldverstrekker hanteert, een groot verschil maken in uw situatie, zeker in de eerste 18 maanden. Er zijn twee primaire renteberekeningen, vooraf berekend (gecombineerd met regel van 78) en enkelvoudige rente.

Vooraf berekende rente in combinatie met Regel van 78 is doorgaans de slechtste situatie voor een koper, omdat de meeste rente in de eerste 24 maanden wordt betaald. Daarom is er in de eerste 24 maanden weinig van de maandelijkse betaling naar de aflossing van de hoofdsom gegaan. Als een koper de motorfiets binnen deze termijn wil verkopen of inruilen, zal hij waarschijnlijk meer verschuldigd zijn dan de motorfiets waard is. Statistieken tonen aan dat de gemiddelde eigenaar elke 18-24 maanden handelt.

Enkelvoudige rente daarentegen is veel gunstiger voor kopers, aangezien er rente wordt opgebouwd over het saldo van de lening. Kopers die hun lening voor meer dan 48 maanden verlengen, kunnen echter nog steeds op zijn kop zitten met enkelvoudige rente. Dit geldt met name als er geen aanbetaling wordt gedaan. De reden dat dit gebeurt is dat de motorfiets sneller afschrijft dan de hoofdsom wordt betaald; waardoor het saldo dat aan de geldschieter verschuldigd is, meer is dan waarvoor de fiets kan worden verkocht.

Een algemene opvatting die veel mensen hebben, is dat ze hun motorfiets gewoon aan de geldschieter overgeven als ze in een “ondersteboven” positie worden betrapt. Als u deze optie overweegt, niet doen! Uw zorgen houden niet pas op nadat uw fiets is ingeleverd of in bezit is genomen; in feite zijn ze nog maar net begonnen. De geldschieter zal uw fiets op een veiling verkopen voor veel minder dan het waard is. U bent nog steeds het verschil verschuldigd tussen het bedrag dat u op uw lening verschuldigd was en het bedrag waarvoor de motorfiets op een veiling is verkocht. Dus als je $ 5000 schuldig bent en de fiets wordt verkocht voor $ 1500, ben je nog steeds verantwoordelijk voor het betalen van $ 3500 aan de geldschieter. Om het nog erger te maken, kunnen geldschieters hoge veilingkosten betalen die u ook verschuldigd bent. Het netto resultaat is dus dat u nu verantwoordelijk bent voor het doen van maandelijkse betalingen op een fiets waarop u niet meer kunt rijden.

Dus welke stappen kunt u nemen om te voorkomen dat u “ondersteboven” wordt betrapt?

1. Zoek een geldschieter die enkelvoudige rente gebruikt. Vermijd kredietverstrekkers die vooraf berekende / Rule of 78 renteberekeningen gebruiken.

2. Probeer altijd geld op je aankoop te zetten.

3. Probeer motorleningen met een looptijd van meer dan 36 maanden te vermijden.