Wat zijn Contracts for Difference (CFD’s)?

Contracts for Difference (CFD’s) zijn een vorm van financiële derivaten. Andere vormen van financiële derivaten zijn onder meer futures, opties en warrants. Een financieel derivaat is een financieel instrument dat wordt ontleend aan een fysiek actief, zoals een aandeel, obligatie of valuta. Er is dan een regeling of contract afgesloten tegen dat actief tussen twee partijen met een overeenkomst waarbij de ene partij de andere het verschil van de waarde in het contract betaalt.

Contracts for difference zijn een contract dat wordt afgesloten tussen twee verschillende partijen, om het verschil in de prijs van een actief van het aankooppunt tot het verkooppunt te betalen. Het verschil tussen de prijs van het actief wordt bepaald door bewegingen in de markt.

Contracts for Difference zijn uniek als financieel derivaat omdat ze op elk type activa kunnen worden afgesloten. Dit omvat aandelen, obligaties, valuta’s, indices, grondstoffen, energie, onroerend goed enz… Het enige wat u doet is een contract tussen twee partijen maken om het verschil in de prijs van het aankooppunt tot het verkooppunt te betalen.

Contracts for difference kunnen worden gecreëerd in zowel long- als shortposities. Een longpositie is een positie waarbij de koper denkt dat de prijs zal stijgen. Als de prijs stijgt vanaf het moment van aankoop, moet de persoon die het contract heeft verkocht, het verschil in de waarde van het contract aan de koper betalen. De waarde van het contract wordt direct weerspiegeld door de waarde van het actief. Als de waarde van het actief daalt, moet de persoon die het contract heeft gekocht het verschil in waarde aan de verkoper betalen. Een shortpositie werkt het tegenovergestelde, waarbij de persoon die het contract heeft gekocht zou moeten betalen als de prijs stijgt en de verkoper zou moeten betalen als de prijs daalt.

Contracts for difference worden gewoonlijk op een gesloten beurs verhandeld, waarbij een sleutelentiteit optreedt als market maker. De market maker is de persoon of het bedrijf die aan de andere kant van de aankoop handelt. U koopt dus altijd van of verkoopt aan één entiteit. Ze verdienen hun geld door te profiteren van onjuiste transacties, door een commissie in rekening te brengen en door een spread te creëren op de prijs van de CFD. De spread vertegenwoordigt het verschil tussen de koopprijs en de verkoopprijs van de CFD. Market makers verdienen ook geld door rente te vragen.

Contracts for difference worden meestal met marge gekocht. Dit betekent dat als u voor $ 100 aan contracten koopt, u ​​slechts $ 5 contant betaalt en $ 95 leent van de marktmaker. De market maker brengt u dan rente in rekening op longposities en betaalt u rente op shortposities. Dit is een soortgelijk concept als een margehandel op de aandelenmarkt.

Het voordeel van het hebben van een marge is dat u veel grotere posities kunt nemen dan u normaal zou kunnen doen, aangezien u slechts 5% (of wat dan ook de limiet die de market maker heeft gesteld) van de werkelijke waarde van de aankoopwaarde nodig heeft om de contract. Het nadeel hiervan is dat het heel gemakkelijk is om snel geld te verliezen als de transactie de verkeerde kant opgaat.