Wat kost een verbouwing? Gemiddelde kosten


Factoren die de renovatiekosten bepalen

Het is voor een koper dat de kosten van een verbouwing voor een groot deel afhankelijk zijn van de aanpassingen aan de woning. Wil je alleen de keuken renoveren? Dan zijn de kosten lager dan wanneer u een verlenging wilt doorvoeren. Ook uw persoonlijke voorkeuren spelen een grote rol bij de kosten. Wilt u een luxe afwerking? Dan moet je de portemonnee trekken. Dit geldt ook voor voorkeuren in de merkkeuze, materiaalsoorten en aanvullende opties.

Doe je de verbouwing zelf, dan zijn de kosten meestal lager dan wanneer je een aannemer inhuurt. Vergeet niet dat een verbouwing veel planning en coördinatie vraagt. Je hebt dus goed inzicht en planningsvaardigheden nodig. Daarnaast is een aannemer vaak verzekerd bij onverwachte schade aan uw woning. Als u zelf gaat werken, zal dat in de regel niet gebeuren.

Bijkomende kosten voor een verbouwing

Bij een verbouwing heeft u vrijwel altijd te maken met meerkosten. Onthoud dit. Wilt u bijvoorbeeld elektrisch koken in uw nieuwe keuken? In dit geval moet er meestal een nieuwe groep worden aangemaakt in uw meterkast en moeten er extra elektriciteitsleidingen worden getrokken. In dit geval heeft u een elektricien nodig.

specialistGemiddeld prijs
per uur
inc. trouwens
Gemiddeld prijs
per m2
inc. trouwens
extra informatie
Stukadoor€ 20 – € 50€ 5 – € 23inclusief stucwerk
Timmermann€ 25 – € 60nvtInclusief materiaal
tegelzetter30 € – 40 €€ 25 – € 40Exclusieve tegels (keramische tegels)

kost gemiddeld 9 € – 82 € en

Natuursteen tegels € 25 – € 160

per m2)

schilder30 € – 40 €€ 35 – € 40Kleur inbegrepen
dakdekker€ 30 – € 50nvtZonder dakbedekking (dakpannen)

Gemiddelde kosten € 60 per m2)

Glazenmakers35 € – 45 €€ 40 – € 70Exclusief glas (dubbel glas)

kost gemiddeld 50 € per m2)

elektricien€ 35 – € 70nvtInclusief materiaal

Gemiddelde renovatiekosten

De kosten van een verbouwing kunnen daardoor sterk uiteenlopen. Toch willen we u graag een idee geven van de gemiddelde kostprijs van een verbouwing. Hieronder lichten we kort de verschillende soorten renovaties toe, inclusief hun gemiddelde kostprijs.

Bouw- of uitbreidingskosten

Naarmate u meer ruimte aan uw huis toevoegt, stijgt de waarde van uw huis. EEN Verlenging of uitbreiding is dan ook een veel uitgevoerde renovatie. Hoe groter de uitbreiding, hoe hoger de renovatiekosten. Bij het uitbreiden moet je ook rekening houden met de plaatsing van ramen, deuren en een dak. Laat u goed informeren over alles wat bij de verbouwing komt kijken. De kosten worden mede bepaald door de wijze waarop de fundering van de aanbouw moet worden uitgevoerd. Wanneer autorijden vereist is, blijven de kosten stijgen. Onderstaande tabel toont de gemiddelde prijzen voor een stenen aanbouw.

oppervlakteStapels nodiggemiddelde prijs
6eNieuw€ 14.500
6een€ 16.000
9Nieuw€ 17.000
9en€ 18.500
12eNieuw€ 19.000
12een€ 21.000
vijftienNieuw€ 19.000
vijftienen€ 23.000


Bron: Vereniging van Eigenaren

Vergeet niet dat alleen het gebruik van een steenverlenging u niet brengt waar u heen wilt. Dit moet nog worden afgerond. Staat de aanbouw direct in verbinding met je woonkamer, dan wil je misschien dat de vloer bij de rest past. De kans is groot dat je de hele grond moet bedekken om een ​​passend geheel te vormen.

Kosten dakkapel

Direct dakkapel U kunt ook ruimte toevoegen aan uw huis. De zolder kan bijvoorbeeld gebruikt worden als slaapkamer. De prijzen van een dakkapel worden doorgaans berekend per lopende meter. Hoe groter het formaat, hoe meer de renovatie zal kosten. Bij het plaatsen van een grote dakkapel kan het zijn dat de draagconstructie van het dak moet worden aangepast. Dit kan een belangrijke kostenfactor zijn. Met het materiaal heb je grofweg twee opties:

  • Houten dakkapel
  • Kunststof dakkapel

Hout is over het algemeen goedkoper, maar heeft wel onderhoud nodig. Een dakkapel kan op verschillende manieren gemaakt worden. De goedkoopste manier is prefab. De dakkapel wordt in de fabriek gemonteerd en vervolgens op uw huis getild. Aangezien dit fabriekswerk is, ontvangt u een standaard uitvoering. U kunt uw dakkapel ook op maat laten maken, maar dit kost vaak meer.

Afmetingen (breedte in lopende meters)Gemiddelde prijs houten dakkapellen (inclusief btw)Gemiddelde prijs kunststof dakkapellen (inclusief btw)Aantal draairamen
2 m€ 3.000€ 3.4001
4 m€ 4.700€ 4.9002
4 m€ 4.800€ 5.0003
6 m€ 6.150€ 6.7003
8 m€ 8.550€ 9.3003

Kosten nieuwe keuken

Wat een nieuwe keuken De kosten zijn sterk afhankelijk van uw wensen. Ben je bijvoorbeeld tevreden met merkloze toestellen? Dan ben je goedkoper uit dan bij Siemens of Philips. Wilt u geld besparen op uw keuken? Dan kun je het het beste op het apparaat doen. De totale prijs van de keuken wordt voor 50% bepaald door de gebruikte apparatuur. Hieronder vind je een overzicht van wat wordt bedoeld met een eenvoudige, gemiddelde of luxe keuken en wat deze gemiddeld kost. Zo bepaal je zelf de kosten van een verbouwing.

Type keukeneigenschappenPrijs incl. BTW.
Eenvoudige keukenDe keuken is voorzien van een koelkast, spoelbak en kookplaat. Dit wordt als fundamenteel beschouwd. Het werkblad is gemaakt van kunststof. De keuken bevat ook enkele eenvoudige kasten.€ 5.000 tot € 9.000
Gemiddelde keukenNaast de keuken, spoelbak en fornuis is er een vaatwasser en een (combi)oven. Het aanrechtblad is gemaakt van composietmateriaal en uw diverse mooi afgewerkte keukenkasten.€ 8.000 tot € 14.000
Luxe keukenDe keuken bevat dezelfde als de gemiddelde keuken maar is voorzien van extra apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een heetwaterkraan, een stoomkoker, een inbouwkoffiemachine. Je hebt een groot aantal keukenkasten die hoogwaardig afgewerkt zijn. Het werkblad is vaak gemaakt van natuursteen. € 12.000 – 23.000

Denk bij een nieuwe keuken aan bijkomende kosten zoals stukadoorswerk, leidingen leggen en elektra.

Kosten nieuwe badkamer

Voor een badkuip Hetzelfde geldt voor de keuken, uw wensen bepalen grotendeels de prijs. Tegels zijn vaak de grootste kostenfactor voor de badkamer. Door te kiezen voor keramische tegels bent u goedkoper uit dan natuursteen. Wilt u uw douche gescheiden houden door een stenen muur? Dan zijn ze vaak duur. Dit dient apart te gebeuren. Glazen wanden zijn vaak veel goedkoper.

Badkamer renovatieGemiddelde prijs inclusief btwExtra informatie
Eenvoudige badkamer€ 2.000 –

€ 4.400

Een vrij basic badkamer met een douche en een enkele wastafel met badkamermeubel. De vloer en wanden zijn bedekt met keramische tegels.
Uitgebreide badkamer€ 3.000 –

€ 4.500

Een luxere badkamer met duurdere merken, een ruime douche en dubbele wastafel en ligbad. De vloer is van natuursteen, de wand van keramische tegels. Het geheel wordt gecompleteerd door prachtige badkamerinrichtingen.
Luxe badkamer€ 5.500 –

€ 7.200

In deze zeer ruime douche wordt douchen een genot. Het luxe zon- of spabad zorgt voor de nodige ontspanning. Naast badkamermeubels zijn zowel de vloer als de wanden van een duurdere natuursteensoort.

Hogere renovatiekosten door schaarste

Op deze pagina hebben we de gemiddelde kosten van verschillende soorten renovaties op een rijtje gezet. In de praktijk moet je rekening houden met (tijdelijke) afwijkingen. Zo was er tijdens de Coronacrisis een tekort aan bouwmaterialen en kampt de bouwsector met personeelstekorten. Dit maakt het lastig om de vraag te beantwoorden wat een verbouwing kost. In deze situatie kan een renovatie maar 10 procent duurder zijn dan gemiddeld.

Lening voor renovatie bij financieel.com

Met financieel.com voert u eenvoudig een verbouwing uit met een. financiën onderhandse lening. Na de vrijblijvende Vraag een offerte aan Bij verschillende grote kredietverstrekkers brengen we de rentetarieven in kaart. Dan is het aan jou om een ​​keuze te maken. Dankzij deze vergelijking heeft u altijd de laagste rente en betaalt u nooit teveel om de verbouwing te financieren. Meer weten of bijzondere verbouwingen? Check dan snel onze site Geld lenen voor renovatie of bekijk de andere l. Aanéén doelen.

Vraag een gratis offerte aan