Wat is een EMI?

Een EMI Equated Monthly Termijn is een financiële term die wordt gebruikt bij het aflossen van leningen. Het is een snelle en gemakkelijke methode om elk type lening af te lossen. Wanneer een lener een lening aangaat bij een bank of NBFC, gebeurt de terugbetaling van de lening voornamelijk in specifieke maandelijkse termijnen. Deze vaste financiële termijnen staan ​​bekend als EMI’s. Het bedrag van EMI is afhankelijk van het bedrag van de hoofdlening, de looptijd en de rentevoet. Dit maandelijkse voorschot of EMI-bedrag moet op een vaste datum per cheque of elektronisch aan de bank worden betaald.

Gedurende de looptijd van de lening verandert of blijft het EMI-bedrag hetzelfde?

 • Het wijzigen van het EMI-bedrag hangt af van de keuzes die de lener maakt bij het kiezen van een specifiek EMI-plan en het betalen ervan.
 • Variabele rentevoet: Als de lener kiest voor een variabele rentevoet, verandert het bedrag van de EMI telkens wanneer de kredietgever een nieuwe variabele rente vaststelt. Maar de lener kan de geldschieter vragen om de looptijd van de lening te wijzigen in plaats van het bedrag aan EMI.
 • Het geleende bedrag vooruitbetalen: Als de lener de lening in de gegeven looptijd vooruitbetaalt, verandert het EMI-bedrag. Door de lening vooruit te betalen, wordt de hoofdsom van de lening verlaagd en verandert de rentevoet afhankelijk van de resterende hoofdsom. Ook hier kan de lener de geldschieter vragen om de looptijd van de lening te wijzigen in plaats van het bedrag aan EMI.
 • Kiezen voor progressieve EMI’s: Vaak zijn de leners niet in staat om het EMI-bedrag in enorme bedragen te betalen, dus kiezen ze voor deze optie. Hier bieden veel kredietverstrekkers aan om de lening in kleinere EMI’s terug te betalen aan het begin van de looptijd van de lening. Dit is een vaste periode.
 • Daarna kan de lener de schuld in grotere EMI’s betalen.

Hoe wordt de EMI berekend?

 • Het EMI van een lening wordt bepaald door drie factoren te onderzoeken: Bedrag van de hoofdlening: Het bedrag van de hoofdlening verwijst naar het bedrag dat de lener als lening van de banken zal krijgen. Dit zijn de fundamentele criteria om te beslissen over het EMI. Naarmate de hoofdsom toeneemt, neemt ook het EMI toe.
 • De rentevoet: De rentevoet wordt bepaald door de geldschieter die van toepassing zal zijn op het geleende bedrag of de hoofdsom. De rentevoet wordt bepaald op basis van het inkomen van de lener, kredietgeschiedenis, terugbetalingscapaciteit enz. Het verschilt van bank tot bank.
 • Bank biedt kredietnemers twee soorten rentetarieven: variabel en vast. Het bedrag aan EMI verandert volgens het type rentetarief dat door de lener is gekozen.
 • De ambtstermijn: Tenure verwijst naar de tijdsperiode waarin de lener geacht wordt de lening af te betalen met rente. De ambtstermijn verandert volgens het type lening, de kredietgeschiedenis van de lener en andere geschiktheidsdetails. De toename of afname van de ambtstermijn betekent de toename of afname van de periode om de lening af te betalen.

Wat zijn de andere kosten die een leningnemer moet betalen door voor EMI te kiezen?

 • Het rentepercentage: De lener moet extra bedrag betalen dan het daadwerkelijke geleende bedrag in de vorm van rente. Aangezien de hoofdsom en de rentetarieven worden gecombineerd voor een EMI, kan de lener niet voorkomen dat hij dit extra bedrag betaalt.
 • Te late vergoedingen: Als de lener toevallig een termijn of EMI mist of vergeet te betalen, brengt de geldschieter de lener te late vergoedingen in rekening. Het bedrag verschilt van bank tot bank maar wordt door iedereen ingenomen. Het is ook slecht voor de kredietscore van de lener.

Is EMI goed voor de terugbetaling van leningen?

EMI is de beste optie om elke schuld te betalen. Het is gemakkelijk, probleemloos en vormt geen beperking voor het financieringsplan van de lener. Omdat veel banken tegenwoordig flexibele EMI-voorwaarden aanbieden, is het terugbetalen van leningen nog nooit zo eenvoudig geweest.