Wanneer moet u een consumptieve lening overwegen?

Een consumptief krediet biedt u zowel flexibiliteit als de mogelijkheid om het geld naar eigen inzicht te besteden. In tegenstelling tot creditcards worden deze leningen meestal geleverd met een lagere rente en een langere aanbetaling.

Hier gaan we nader in op wanneer het gepast is om een ​​consumptief krediet te gebruiken, en andersom, terwijl dat niet zo is.

Wanneer kan een consumptief krediet de juiste financieringsvorm zijn?

Een ongedekte lening betekent dat de debiteur geen onderpand voor de lening hoeft te stellen. De geldschieter(s) hebben echter andere manieren om hun geld terug te krijgen, dus dit mag niet verkeerd worden geïnterpreteerd.

Dergelijke leningen zijn beter geschikt voor personen met stabiele financiën. Met andere woorden; mensen met een vast inkomen en een lage tot matige gezinsschuld.

Met een behoorlijke kredietscore zou je ook beloond worden met lagere rentetarieven. Dat komt omdat het risico op wanbetaling lager is, gezien vanuit het perspectief van de bank.

Ongedekte leningen zijn ook verstandig in die gevallen waarin er geen realistische manieren zijn om de lening veilig te stellen. U zou uw huis bijvoorbeeld nooit op deze manier financieren (daarom hebben we hypotheken), maar u wilt het misschien gebruiken voor andere aankopen die niet kunnen worden verzekerd.

Leningen zonder onderpand moeten ook worden gebruikt om goederen met een langdurige waarde te financieren. Bijvoorbeeld om een ​​schuur te bouwen waar u aan uw hobby’s kunt werken of een grasmaaier die jarenlang meegaat.

Waar mag het niet voor worden gebruikt?

Hier is een korte lijst, met sommige items zou men niet moeten worden gefinancierd met ongedekte leningen:

1. Vaste maandelijkse kosten: Tenzij we het hebben over een eenmalige uitzondering (stel dat de wasmachine kapot ging), moet u deze nooit gebruiken om uw vaste maandelijkse kosten te dekken.

Als u het zich niet kunt veroorloven om deze uitgaven maandelijks te betalen, is dit een indicatie dat uw huishoudbudget zwaar onder druk staat. Geld lenen om de rekeningen te betalen zal de financiële druk van uw huishouden alleen maar vergroten.

2. De aanbetaling op een hypotheek: Financier de aanbetalingsverplichtingen nooit met iets anders dan uw eigen spaargeld. Daar zijn verschillende redenen voor, maar de belangrijkste heeft te maken met de financiële risico’s die u neemt.

Als de rente stijgt (of als u uw inkomen verliest), heeft u ernstige problemen om de maandelijkse hypotheekrekeningen te dekken. Een ongedekte lening zou alleen maar stress toevoegen aan de situatie.

Laten we ook niet vergeten waarom de banken in de eerste plaats een aanbetaling moeten eisen. Het is zo dat u minder financiële risico’s neemt als u tekent voor de hypotheek.

3. Rente op andere leningen: Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar mag niet worden genegeerd. Gebruik een consumptief krediet nooit om rente te betalen over andere leningen. Je schuift het probleem alleen maar voor je uit en gooit olie op het vuur.