Waarheden over schuldenregeling

Schuldenregeling bracht veel uitdagingen met zich mee.

• Ik moest gefocust blijven op mijn doel.

• Vertrouw het proces.

• Stop met betalen op mijn creditcards en kredietlijnen.

Wacht… wat zei ik net? Stoppen met betalen?!?

STOPPEN MET BETALEN???

Ja dit is waar. De banken zullen meestal niet overwegen om te onderhandelen als u uw maandelijkse betalingen voor uw lening doet. Wat is hun drijfveer? Je hebt niet bewezen dat het nodig is. Het lijkt in eerste instantie raar, maar het is logisch. Dit proces is gebaseerd op behoefte. De duidelijkste manier om de bank te laten zien dat u in financiële moeilijkheden verkeert, is door te stoppen met betalen.

Laat het me alsjeblieft verduidelijken. Ik keur het op geen enkele manier goed dat u stopt met betalen alleen omdat u het gevoel heeft uw rekening niet meer te betalen. Ik zeg dat als je in financiële moeilijkheden verkeert en hebt besloten dat schuldenregeling je beste optie is, de eerste stap die je moet nemen is om te stoppen met het doen van je maandelijkse betalingen.

Dit was HEEL moeilijk voor mij om te doen.

Zie je, ik heb nooit een rekening gemist, was nooit te laat. Ik was absoluut onverantwoordelijk met geld, maar om de een of andere reden dacht ik dat te laat komen een echt nee-nee was. Ik had geen probleem om meer te lenen dan ik me kon veroorloven, maar verdomme als ik te laat zou zijn met betalen.

Dus… in augustus 2009 ben ik gestopt met het betalen van de maandelijkse kosten voor mijn 3 kredietlijnen en 1 creditcard. In het begin was het even schrikken. Ja, de telefoontjes begonnen, ja de vragen begonnen en ik moet toegeven dat het een raar gevoel was. En met raar bedoel ik SLECHT IN ELKE ZIN VAN HET WOORD. Ik verwachtte dat de lucht zou vallen. Ik verwachtte dat de politie zou komen opdagen en me geboeid weg zou trekken.

Tot mijn verbazing gebeurde er niets van dit alles. Toen ik de banken belde om mijn situatie uit te leggen, waren ze zelfs heel sympathiek. Ik heb de eerste 30 dagen van delinquentie geen snarky houding ontvangen. In de komende berichten zal ik bespreken hoe de dingen zijn veranderd (of niet!) Naarmate ik meer delinquent werd.

Tussen haakjes: ik heb constant contact gehouden met de banken. Daardoor wisten ze dat ik niet op het lam zat. Deze voortdurende communicatie had een positieve invloed op mijn proces. Ja, het was moeilijk om mijn verhaal over ontberingen steeds maar weer te herhalen. Vaak voelde ik me daardoor een loser. MAAR… ik wist dat het een onderdeel van het proces was. Ik hield de bal in de gaten, controleerde mijn ego bij de deur en ging naar voren.

Blijf kijken. Blijf drijven. Rijkdom en vrijheid liggen in je toekomst.

Jonathan