Volgende Fed-vergadering brengt de jaren 60 terug

Buzz Lightyear Bernanke en de Federal Reserve ontmoeten elkaar volgende week weer om uit te zoeken wat ze in godsnaam moeten doen. Ik gooi het “H”-woord heel eenvoudig in omdat ze geen idee hebben en gewoon wat apen tegen de muur gooien om te zien wat blijft hangen.

Het goede nieuws is dat de Fed de voortzetting van QE Mini-Me heeft aangekondigd, wat ons volgens mij uit een nieuwe recessie zal houden. Ik ben zelfs licht optimistisch over de recente consumentenbestedingen #, wat me doet geloven dat het 4e kwartaal er beter uit zal zien dan verwacht. Dit heeft me weliswaar op gespannen voet gezet met veel andere experts, die overweldigend denken dat een dubbele dip een gegeven is. Nu de verwachtingen echter zo laag zijn, zal het niet moeilijk zijn om ze te verslaan. Het is niet zo dat ik denk dat we vanaf hier een hoge vlucht zullen nemen, het is gewoon dat QE Mini-Me ervoor zal zorgen dat we niet in de afgrond vallen, of zoals ik heb bedacht, een voortdurende ploeteren door de modder.

Het slechte nieuws is dat alle paarden, bloed en schatten van de koning niet effectief zijn gebleken in het terugdringen van de werkloosheid of het stimuleren van een echte langdurige vraag naar onze economie. Natuurlijk weten we allemaal door Facing Goliath te lezen dat de Fed weinig kan doen in het licht van de 98 miljoen ouder wordende babyboomers die verschuiven van hun piekjaren tussen 46 en 50 jaar (zie grafiek indien mogelijk aan de rechterkant), naar hun meer sparende en dalende bestedingsfase voor de komende jaren, te beginnen begin 2012.

Iedereen weet dat de Fed snel iets moet doen en dat zal waarschijnlijk “Operatie Twist” zijn. Dit nieuwe programma van het type Quantitative Easing zal gericht zijn op het kopen van obligaties met een langere looptijd om de rente op consumentenleningen, zoals hypotheken, autoleningen en creditcards, te verlagen. QE1 en QE2 waren gericht op kortere obligaties en rentetarieven om te proberen de bancaire kredietverlening aan te moedigen.

De naam komt van de tijd dat de regering deze stap in 1961 probeerde. Het land verkeerde in een recessie en president Kennedy kondigde zijn eigen plan aan om de werkloosheid te bestrijden, wat een smerige 6,8% was tegen 9,1% vandaag, “Operation Nudge” omdat het zou een duwtje geven op langere termijn van kortere tarieven. Die naam sloeg nooit aan, maar dankzij een nieuwe dansrage van Chubby Checker destijds, noemde Wall Street het “Operatie Twist”. Natuurlijk lost dit de problemen op de lange termijn niet op, maar het zou de aandelen moeten opdrijven, zoals de andere QE-programma’s deden, en het vertrouwen van de consument terugkrijgen.

Beleggersstrategie:

Beleggers moeten deze markt tactisch benaderen. In de afgelopen 40 jaar heeft de VS volgens het National Bureau of Economic Research zes recessies doorgemaakt, en elke recessie is gepaard gegaan met of voorafgegaan door een bearmarkt.

• De gemiddelde daling van de S&P 500 was -34,8% en een nog hardere daling voor de NASDAQ van -46,5%.

• Naast de schade heeft de bearmarkt veel kostbare investeringstijd opgeslokt, wederom gemiddeld 548 dagen ofwel 1 en een half jaar.

• Zonder de juiste strategie zijn er belachelijke winsten nodig om de verliezen goed te maken. Bijvoorbeeld een winst van +53% om te herstellen van een verlies van -34% in de S&P 500, en een winst van +87% voor een volledig herstel van de NASDAQ-verliezen. Bovendien zal de Fed de volgende keer niet over dezelfde middelen beschikken, dus er zal geen herstel optreden.

Bevinden we ons in een recessie of zitten we op het punt om in een recessie te verkeren? Het maakt misschien geen verschil. Ten eerste krijgen we het officiële nieuws pas achteraf. Hoogstwaarschijnlijk zal de economie echter door de modder blijven ploeteren en zich met een vast tempo voortworstelen. Ten tweede hebben de S&P 500 en de NASDAQ de afgelopen 40 jaar in totaal tien bearmarkten doorgemaakt (vier zonder recessie). We hebben geen recessie nodig om een ​​bearmarkt te laten plaatsvinden.

Dat betekent niet dat er geen plaatsen zijn om geld te verdienen op deze markt. Integendeel, er zijn er genoeg, maar beleggers moeten profiteren van waar de ‘sweet spot’ is, terwijl ze klaar staan ​​met een goed doordachte exit-strategie. Dat is waar ’tactisch’ beleggen om draait en waar wij ons in specialiseren. Buy-and-hold (buy-and-HOPE) in deze markt is niets meer dan het herschikken van de ligstoelen op de Titanic. De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van actief beheer of actieve toewijzing en de voordelen ervan. De gemiddelde belegger kijkt naar een 401.000-verklaring die de afgelopen tien jaar of langer nergens is gebleven. Interessant genoeg handelde de S&P 500 afgelopen dinsdag op hetzelfde niveau als in juli 1998!