FINANCIEEL.com

Verzeker je racefiets of mountainbike

Verzeker je racefiets of mountainbike

Verzeker je racefiets of mountainbike

Bij een racefiets, mountainbike of all terrain bike (ATB) is de dekking van schade belangrijker dan die van diefstal. Veel fietsen hebben niet eens een slot. Welke verzekeringen bestaan er en wat zijn de verschillen? Het artikel is geschreven door Rien Meijer, expert Geld & Verzekering en het is bijgewerkt op 10 juni 2022.

Diefstaldekking bij verzekeraars

  • Enra en Kingpolis bieden geen diefstaldekking buitenshuis voor deze snelle fietsen.
  • Hema verzekert niet tegen diefstal uit een auto, camper of boot als de fiets van buitenaf zichtbaar was, ook niet als er geen sporen van inbraak zijn of als de fiets zonder voldoende maatregelen is achtergelaten op een fiets- of dakdrager.
  • ANWB en Unigarant verzekeren tegen diefstal, zolang je ze niet onbeheerd achterlaat. Laat je de fiets wel onbeheerd achter, dan moet deze op slot staan met een ART2 goedgekeurd slot.
  • Univé vereist ook dat racefietsen en mountainbikes op slot staan met een ART2 goedgekeurd slot als deze onbeheerd worden achtergelaten.

Eigen risico

De hoogte van het eigen risico varieert per verzekeraar en kan oplopen tot een bepaald maximum. Het is belangrijk om dit bedrag in de gaten te houden bij het afsluiten van een verzekering.

Speciale KNWU-verzekering

Voor de leden van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) is er een speciale verzekering. Deze verzekering dekt schade aan de fiets zowel tijdens trainingen als wedstrijden.

Premies

Het is raadzaam om de premies van verschillende verzekeraars te vergelijken voordat je een verzekering afsluit. Let op de voorwaarden van de verzekering evenals de dekking om te zorgen dat je de beste deal krijgt.

Eigen risico

  • Bij veel verzekeraars is de uitkering gelijk. De eerste 3 jaar krijg je 100% van het verzekerd bedrag, in het vierde jaar 75% en in het vijfde jaar 60%. ANWB en Unigarant vergoeden na 5 jaar nog 50%. Allianz en Hema verminderen de vergoeding na enkele jaren nog verder.
  • Bij Enra heb je bij gedeeltelijke schade een eigen risico van maar liefst 20%. Is je fiets totaal verloren of gestolen dan vragen ook Allianz Global Assistance, Anker en Zekur een eigen risico van 20%. Bij veel andere verzekeraars geldt bij schade of diefstal een eigen risico van €25 of €35. Alleen Hema, Inshared en Laka rekenen nooit een eigen risico.

Speciale KNWU-verzekering

Kingpolis biedt net als Enra een speciale verzekering voor leden van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU). Deze verzekering dekt schade aan de fiets tijdens trainingen en wedstrijden. Het is de moeite waard om te overwegen als je een actieve wielrenner of mountainbiker bent.

Premies

Het vergelijken van de premies van verschillende verzekeringsaanbieders is aanbevolen voordat je een beslissing maakt. Let niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden en dekkingsmogelijkheden van de verzekeraar. Het goedkoopste pakket is niet altijd het beste als het gaat om de vereiste dekking voor jouw specifieke situatie.

Kingpolis en Enra bieden een speciale verzekering aan voor race- en mountainbikes. Bij deze verzekering van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU) is het niet vereist om een slot te gebruiken. Verder zijn onder andere je persoonlijke spullen tot €350 verzekerd in heel Europa. Je kunt de basisdekking uitbreiden met een Carbondekking (dekking tegen mogelijke breuken in het frame) en Wedstrijddekking Plus.

Diefstal is alleen gedekt wanneer de fiets gestolen wordt uit een afgesloten ruimte en er moeten sporen van diefstal zijn. Na het eerste jaar wordt er maandelijks een afschrijving van 1% toegepast.

Premies

De KNWU verzekering en de verzekering van Laka zijn de enige verzekeringen die in heel Nederland dezelfde premie rekenen voor een racefiets of mountainbike. Alle andere verzekeringsmaatschappijen differentiëren hun prijzen op basis van de postcode. Voor racefietsen gelden meestal dezelfde premies als voor mountainbikes.

Wil je weten wat de beste verzekering is voor racefietsen, mountainbikes en ATB’s? Of welke verzekering als Beste Koop wordt aangemerkt door de Financieel.com? Meld je dan aan of word lid!

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van het laatste financiële nieuws en advies. Blijf op de hoogte van al het nieuws, acties en tips door je in te schrijven voor onze gratis nieuwsbrief. Zo kun je geld besparen, een miskoop voorkomen en leer je meer over je rechten als consument.

Je kunt je e-mailadres hier invoegen om je aan te melden. In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens en hoe we e-mails personaliseren. Je kunt je te allen tijde afmelden.

Gerelateerde onderwerpen

Welke fietsen kun je verzekeren

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar

Voorkom diefstal met slimme fietsbeveiliging

Soorten fietsverzekeringen die er zijn

Verschillende soorten van fietsverzekeringen

Welke fietsen kun je verzekeren