Verschillende bedrijfsplannen voor verschillende lezers

Wist u dat het businessplan dat u maakt iets anders zal zijn, afhankelijk van aan wie u het voorstelt? Ja, dat zal wel en dit is een goede zaak om te onthouden bij het schrijven van uw businessplan.

Voor een durfkapitalist: dit zijn vermogende particulieren of bedrijven die in een bedrijf willen investeren en uit het bedrijf willen stappen met een gezonde winst. Typisch vertegenwoordigt een durfkapitalist een groep investerende bedrijven en individuen die worden ondersteund door bedrijven. Ze gebruiken zelden hun eigen geld om te investeren. Ze hebben ook de neiging om grote hoeveelheden geld te investeren na een zorgvuldige beoordeling van het investeringsrisico van het bedrijf dat wil investeren. Dit betekent dat ze de neiging hebben om bedrijven te zoeken die al gevestigd zijn en die snel willen uitbreiden of groeien. Ze verwachten een hoog rendement voor hun investering, doorgaans meer dan 25% van hun investering. Een durfkapitalist verwacht een hoog niveau van controle over het bedrijf en meestal een zetel in de raad van bestuur, evenals stemrechten met hun aandelen.

Bij het schrijven van een businessplan voor een durfkapitalist ligt het voor de hand dat u hun mogelijke exit-strategie – zoals een IPO, evenals uw voorgestelde bijdrage en betrokkenheid bij uw bedrijf – moet opnemen.

Wanneer je naar een Angel Investor gaat. Deze investeerders zullen eerder investeren in startende bedrijven en bedrijven die op zoek zijn naar een lager financieringsniveau. Ze accepteren ook een hoger risiconiveau dan een durfkapitalist. Angel Investors investeren doorgaans in een type bedrijf dat hen interesseert en willen vaak betrokken raken bij het bedrijf als onderdeel van hun investering. Ze zijn de plek om naartoe te gaan als u op zoek bent naar zakelijk mentorschap om uw bedrijf te laten groeien. Ze verwachten een lager rendement op hun investering, maar zijn nog steeds op zoek naar 20% tot 30%. De Angel Investor verwacht aandelen voor hun investering, maar hun controle zal meestal de vorm aannemen van het beheer van het bedrijf samen met de andere grote aandeelhouders.

Wat deze investeerder wil, is betrokkenheid bij een bedrijf dat hem interesseert. Daarom is het belangrijk om de aantrekkelijkheid van uw sector, van het bedrijf en hoe zij bij uw bedrijf kunnen worden betrokken, te benadrukken.

Als we naar een bank gaan. Banken lenen pas geld als het bijna zeker is dat ze hun geld terugkrijgen. Dus als ze op zoek zijn naar een lening, zoeken ze een soort garantie en de gebruikelijke garantie die ze zoeken is een last over uw eigendom of die van uw bedrijf. Dus als u onroerend goed, machines enz. heeft waarop een vergoeding kan worden geplaatst, legt u dit in het bedrijfsplan de nadruk. Banken lenen ook geen grote sommen geld om bedrijven op te starten. Wat ze zoeken binnen je businessplan is het bewijs dat je lang en goed hebt nagedacht over je businessmodel en hoe je binnen korte tijd winst gaat maken. Ze lenen, net als de Angel Investor en Venture Capitalist, geen geld om de lonen te betalen terwijl het bedrijf zich vestigt.

Een paar dingen om te onthouden bij het schrijven van uw businessplan.

• Uw managementsamenvatting is essentieel en het eerste deel van het businessplan dat wordt gelezen. Het moet de belangrijkste onderdelen van het bedrijf samenvatten en de interesse wekken om naar de meer gedetailleerde informatie te gaan. Omdat het een samenvatting is, is het een truc om het in conceptformaat te schrijven aan het begin van het schrijven van uw bedrijfsplan, zodat het u helpt bij het opstellen van uw bedrijfsplan. De samenvatting moet dan worden opgeruimd en voltooid nadat u uw bedrijfsplan hebt geschreven en gebruikt als een checklist dat u alles hebt opgenomen.

• Uw bedrijfsplan moet aan elkaar hangen met logische links van de ene sectie naar de andere. Het moet een verhaal vertellen over hoe u van plan bent uw bedrijf op te zetten, te beheren en uit te breiden.

• Het moet goed gestructureerd zijn met een index en paginanummers zodat de verschillende mensen die het plan lezen gemakkelijk naar het gedeelte van hun voorkeur kunnen gaan.

• U moet uw bedrijfsplan schrijven voor twee verschillende soorten lezers: de technische persoon die gedetailleerde informatie en cijfers wil en de zakenman die wil zien hoe u uw bedrijf opzet en op zoek is naar zakelijke referenties zoals een geweldig fulfilmentproces en voldoende geschoold personeel betrokken worden.

• Ten slotte is uw bedrijfsplan de basis van uw bedrijf, maar net zoals uw bedrijf in de loop van de tijd verandert en evolueert, moet uw bedrijfsplan dat ook doen.