FINANCIEEL.com

Zeldzame zilveren microscoop van Van Leeuwenhoek duikt op bij Christie’s

Zeldzame zilveren microscoop van Van Leeuwenhoek duikt op bij Christie’s

Onderdeel van de microscoop. Foto: Christie’s

Een zeldzame zilveren microscoop toegeschreven aan de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek gaat mee onder de hamer bij Christie’s in Londen op 13 december.

De in Delft geboren Van Leeuwenhoek (1632 -1723), die bekend staat als de vader van de microbiologie, bouwde zijn eigen microscopen. Met een van deze ontdekte hij in 1675 ‘kleine dieren’ in een regendruppel.

Naarmate zijn microscopen geavanceerder werden, werd hij de eerste die spiervezels, bacteriën en spermatozoa observeerde.

De microscoop, die naar verwachting tussen de € 180.000 en € 290.000 zal opbrengen, heeft de hoogste vergroting van alle overgebleven microscopen van Van Leeuwenhoek, waardoor het een uiterst zeldzaam exemplaar is.

Van Leeuwenhoek was beroemd geheimzinnig over zijn lenzen, maar onderzoek van het Boerhaave Museum, dat vier van zijn microscopen bezit, toonde aan dat hij, verre van een exotische methode te gebruiken, zijn lenzen net als iedereen slijpde, maar er gewoonweg buitengewoon goed in was.

Van Leeuwenhoek zou 322 microscopen en 237 lenzen hebben gemaakt. Hij schonk de Royal Society, waarvan hij in 1680 Fellow werd, 26 van zijn zilveren microscopen, waarvan er geen enkele bewaard zijn gebleven, en schonk er één aan koningin Mary van Engeland en tsaar Peter de Grote van Rusland, die ook verloren zijn gegaan.

Acht Nederlandse wetenschappers die de wereld hebben veranderd

Ongeveer negen microscopen uit de nalatenschap van zijn dochter Maria werden in 1983 tentoongesteld in de Boerhaave en London Science Museums en sindsdien zijn er nog drie ontdekt. De huidige microscoop brengt het totaal aantal Van Leeuwenhoek-microscopen op 13.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert