FINANCIEEL.com

Wolf doodgeschoten nadat hij boer had gebeten die zijn schapen beschermde

Wolf doodgeschoten nadat hij boer had gebeten die zijn schapen beschermde

Foto: Depositphotos.com

Dierenbescherming Faunabescherming heeft een formele klacht ingediend over een man die de politie belde nadat hij beweerde afgelopen weekend te zijn aangevallen door een wolf in Drenthe. Het dier werd doodgeschoten nadat de plaatselijke burgemeester groen licht had gegeven.

Faunabescherming, die zich inzet voor het met rust laten van wilde dieren en tegen de jacht is, zei op haar website dat de burgemeester “niet het recht had” om opdracht te geven de wolf neer te schieten. De man, die als hobby schapen houdt, zei dat de wolf zijn dieren aanviel.

“Als je dom genoeg bent om een ​​wolf aan te vallen met een hooivork en een schop, dan mag je verwachten dat het dier zich bedreigd voelt en aanvalt”, aldus de organisatie.

De man, afkomstig uit het Drentse dorp Wapse, mocht na behandeling aan een bijtwond aan zijn arm naar huis.

Wat er precies is gebeurd, is vooralsnog onduidelijk. Volgens omroep NOS zag de man dat meerdere van zijn schapen waren doodgebeten door de wolf. Andere rapporten zeggen niet dat er dieren zijn gedood, maar wel de man en zijn zoon achtervolgde het dier nadat het in de vroege ochtenduren meerdere schapen had aangevallen.

De wolf werd later gevonden verstopt onder zonnepanelen in een nabijgelegen veld waar hij door de politie werd doodgeschoten.

“Het protocol, waarin staat dat je eerst moet vaststellen of een wolf een mens heeft aangevallen en vervolgens moet worden neergeschoten, is niet gevolgd”, aldus Faunabescherming. “De burgemeester had niet het recht om het bevel te geven om de wolf neer te schieten en de politie had alles moeten verifiëren alvorens te schieten.”

De burgemeester, Rikus Jager, zei tegen persbureau ANP dat hij geen andere keuze had dan in actie te komen. “We hebben geprobeerd een expert te bellen, maar het was te vroeg om iemand te bereiken”, zei hij.

Wilde wolven keerden in 2018 terug naar Nederland en sindsdien zijn er geen gevallen meer geweest van wolven die mensen aanvallen. Een daarvan is dicht bij de mens gefilmd in de Veluwe en er zijn tientallen gevallen geweest van wolven die schapen en ander vee aanvielen, waardoor boeren opriepen tot het recht om de dieren te doden.

Volgens de huidige regelgeving mag een wolf worden geruimd als hij wordt geclassificeerd als een probleemdier, wat het geval kan zijn als een wolf mensen nadert.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert