FINANCIEEL.com

Wil je je eieren invriezen? Sommige grote firma’s in NL zullen betalen

Wil je je eieren invriezen? Sommige grote firma’s in NL zullen betalen

Minstens zeven grote internationale bedrijven in Nederland betalen vrouwelijk personeel om hun eieren in te vriezen als onderdeel van hun secundaire arbeidsvoorwaarden, actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft gevonden.

Kosten in verband met donorsperma, extra IVF-behandeling, draagmoederschap en adoptie vallen ook onder de “vruchtbaarheidsvoordelen” die worden aangeboden door McKinsey, Hubspot, LinkedIn, Uber, Salesforce, SurveyMonkey en Google, aldus Nieuwsuur.

De praktijk is gebruikelijk in de Verenigde Staten, waar 40% van de grote werkgevers betaalt voor vruchtbaarheidsbehandelingen en 20% personeel betaalt om hun eicellen te laten invriezen.

In Nederland betaalt het basispakket de meeste vruchtbaarheidsbehandelingen, maar donorsperma en extra IVF-rondes zijn niet inbegrepen.

“Ik begrijp het in de Amerikaanse context waar de overheid niet veel biedt om gezinnen te ondersteunen en waar de ziektekostenverzekering van werknemers afhangt van het werk. Maar voor Nederland is dit een nieuw fenomeen’, zegt hoogleraar sociaal beleid Mara Yerkes in het programma.

Vruchtbaarheidsvoordelen komen met ethische overwegingen, zei Yerkes. “Dit is geen fietsplan, geen leaseauto of geld voor een computer.”

Een kritiek die is geuit op de trend in de richting van het invriezen van eieren, met name in de Verenigde Staten, is dat het vrouwen onder druk zet om het moederschap uit te stellen.

Volgens Lucy van de Wiel, docent aan King’s College, Londen, en auteur van Vruchtbaarheid bevriezen, Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vruchtbaarheidsvoordelen vaak voorkomen bij bedrijven waar personeel onder druk wordt gezet om hard te werken en geen tijd vrij te maken om kinderen te krijgen.

De meeste bedrijven die Nieuwsuur benaderde, wilden niet in detail treden over de vruchtbaarheidsvoordelen die ze het personeel in Nederland bieden, afgezien van IT-bedrijf Salesforce.

“Wij vinden dat mensen die zich goed voelen, goed werken, daarom bieden we dit aan. Er is geen tegenprestatie, zoals na de behandeling nog minimaal twee jaar bij het bedrijf moeten werken”, zegt HR-manager Nikki Brouwer.

Het invriezen van eieren ten voordele van het bedrijf is niet iets dat van toepassing is op Salesforce, zei Brouwer. “We bieden ook voordelen die ouders ondersteunen die kinderen willen, zoals zes maanden verlof voor zowel nieuwe vaders als moeders.”

Het is belangrijk om te waken voor mogelijke negatieve effecten van vruchtbaarheidsvoordelen, zei Yerkes: “De grens tussen werk en privéleven vervaagt. Het lijkt alsof er geen verplichtingen aan verbonden zijn, maar we mogen niet vergeten dat dit een contract is tussen een werkgever en een werknemer. Dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden onderstreept de afhankelijkheidsrelatie tussen beide.”

Ongelijkheid

Van de Wiel zei dat vruchtbaarheidsuitkeringen ook de sociale ongelijkheid kunnen vergroten als er meer IVF-behandelingen beschikbaar komen voor een specifieke groep mensen. ‘Dat zou niet in overeenstemming zijn met de principes van de Nederlandse gezondheidszorg’, zei ze.

Als bedrijven dit soort voordelen in Nederland aanbieden, zou er op zijn minst een discussie moeten zijn over de verantwoordelijkheden van overheid, werkgevers en werknemers, zei Yerkes. “We moeten kwesties bespreken zoals de ethiek van de voordelen en de rol van de overheid”, zei ze.

Demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip vertelde het programma ze had nog nooit van vruchtbaarheidsvoordelen gehoord. “Ik zou het personeel aanraden om werk en privé gescheiden te houden,” zei ze, “maar als een werknemer erover wil praten met zijn werkgever, is er geen wet die zegt dat dat niet kan.”

Vertraging

Het invriezen van eicellen komt steeds vaker voor in Nederland en er zijn verschillende privéklinieken die de service aanbieden aan vrouwen die het krijgen van kinderen willen uitstellen of die nog niet de juiste partner hebben gevonden.

Veel ziekenhuizen en privéklinieken bieden deze dienst aan voor vrouwen tot 40 jaar, maar er zijn lange wachtlijsten.

Het invriezen van uw eicellen om medische redenen, zoals het ondergaan van een kankerbehandeling, wordt over het algemeen gedekt door de ziektekostenverzekering.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert