FINANCIEEL.com

Wijs opdringerige verkopers de deur, zegt Nederland tegen de EU

Wijs opdringerige verkopers de deur, zegt Nederland tegen de EU

Foto: Depositphotos.com

Het kabinet wil dat de Europese Unie wetgeving instelt tegen bepaalde telemarketing- en huis-aan-huisverkooppraktijken, in een poging de Nederlandse consument te beschermen.

Nederland kent al strenge regels op het gebied van televerkoop, die bepalen dat een overeenkomst pas geldig is als een consument uitdrukkelijk heeft ingestemd met het aanbod door een ondertekend contract terug te sturen.

Een soortgelijke regel zou moeten worden opgenomen in de praktijk van huis-aan-huisverkoop, waardoor consumenten tijd krijgen om na te denken, zei minister van Economische Zaken Micky Adriaansens.

“We krijgen nog steeds berichten dat mensen ongewenste telefoontjes krijgen. Ze krijgen nog steeds veldbezoeken van opdringerige huis-aan-huisverkopers en kunnen ter plekke geen weloverwogen beslissingen nemen”, zei ze tegen de NOS.

In augustus zei consumentenorganisatie Financieel.com dat de telemarketingwet niet werkte, en wees erop dat zo’n 80% van de mensen nog steeds wordt gebeld door telemarketingbedrijven, voornamelijk namens energiebedrijven, loterijen en goede doelen.

De Europese vrijemarktregels sluiten een volledig verbod op telemarketing en huis-aan-huisverkoop uit. “Wij willen een verbod op producten of contracten waar consumenten geen weloverwogen beslissing over kunnen nemen, zoals complexe energiecontracten”, aldus Adriaansens.

De EU vraagt ​​de lidstaten momenteel naar maatregelen die zij graag opgenomen zouden zien in de huidige regelgeving inzake consumentenbescherming, die volgend jaar zal worden geëvalueerd. Ook zal Adriaansens vragen om strengere regels voor kortingen en duurzaamheidsclaims en labels.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert