FINANCIEEL.com

Wetenschappers roepen de minister op om nee te zeggen tegen de glyfosaatvergunning

Wetenschappers roepen de minister op om nee te zeggen tegen de glyfosaatvergunning

Foto: DutchNews.nl

Een groep van 159 wetenschappers van universiteiten en instituten uit het hele land hebben een laatste wanhopige oproep gedaan aan minister van Landbouw Piet Adema om tegen de EU-plannen te stemmen om glyfosaatherbiciden voor nog eens tien jaar in licentie te geven.

De wetenschappers beweren dat het onmogelijk is om te zeggen of glyfosaat veilig is, gezien het huidige beoordelingssysteem dat in Europa wordt gebruikt. Dat meldt Trouw op dinsdag. A meerderheid van de parlementsleden hebben de minister ook opgeroepen om nee te stemmen in plaats van zich te onthouden.

Tot de wetenschappers behoren de Nijmeegse neuroloog en Parkinson-expert Bas Bloem, de Leidse toxicoloog Martina Vijver en de Utrechtse onderzoeker Daniel Figueiredo. In de brief zeggen ze dat de Europese veiligheidsinstantie Efsa niet al het relevante onderzoek heeft meegenomen bij het aanbevelen van de vergunningsuitbreiding.

Adema zei eerder dat hij weliswaar de zorgen van mensen accepteert, maar wil wachten tot de resultaten van nieuw onderzoek naar de gezondheidsrisico’s voordat hij een standpunt inneemt. Glyfosaat is in verband gebracht met kanker en Parkinson.

De leiders van ten minste vijftien EU-landen die ten minste 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen, moeten vóór een verlenging van de vergunning met nog eens tien jaar stemmen. Een eerdere poging om de wetgeving door te voeren mislukte.

Als de stemming donderdag niet genoeg steun oplevert, is het aan de commissie om te beslissen. Het wil de licentie verlengen, na positief advies van de EU-gezondheidsinstanties.

Leven met Parkinson in NL: we willen een geneesmiddel en we willen het nu

Nederlandse boeren en de bloemenindustrie willen de chemische stof kunnen gebruiken omdat er volgens hen geen alternatieven zijn.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert