FINANCIEEL.com

VVD-rijzende ster zet deur open voor extreemrechts bondgenootschap over vluchtelingen

VVD-rijzende ster zet deur open voor extreemrechts bondgenootschap over vluchtelingen

Een parlementslid van de VVD heeft gezegd dat de tijd rijp is om zich mogelijk aan te sluiten bij de extreemrechtse PVV van Geert Wilder in een nieuw kabinet.

Ruben Brekelmans zei in een interview met EW-magazine dat de partij nog steeds “fundamentele” bezwaren heeft tegen Wilders en zijn politieke stijl en beleid, maar dat dit een alliantie op het gebied van asielbeleid niet noodzakelijkerwijs in de weg stond.

“Als je een streng beleid wilt voeren, kun je geen compromisovereenkomsten blijven sluiten met links”, zei Brekelmans, de parlementaire woordvoerder van de partij over immigratie, tegen het tijdschrift. “Dan kan het nodig zijn om met Geert Wilders oplossingen uit te werken.”

Minister-president Mark Rutte heeft elke alliantie met Wilders consequent uitgesloten, daarbij onder meer verwijzend naar zijn anti-Marokkaanse toespraak in 2014 en zijn wens om alle moskeeën te sluiten en de Koran te verbieden.

Brekelmans, beschouwd als een rijzende ster binnen de VVD ondanks dat hij nog maar twee jaar parlementslid is, zei tegen EW dat hij liever een minderheidskabinet aan de macht houdt door de PVV, of een apart akkoord met de anti-islamgroep puur over asiel, in plaats van een regelrechte coalitie.

Het huidige kabinet viel eerder deze maand uiteen nadat pogingen om tot overeenstemming te komen over het terugdringen van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, mislukten.

Commentatoren zeggen dat het feit dat Rutte een stap terug doet nu de weg vrij kan maken voor verandering, zeker gezien de harde houding van de VVD ten opzichte van vluchtelingen. Dilan Yeşilgöz, die klaar lijkt om Rutte over te nemen, is een bekende hardliner, ondanks dat ze zelf vluchteling is.

Brekelmans zei tegen EW dat hij graag ziet dat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt komend jaar met 50.000 wordt verminderd. Vorig jaar was het totaal 46.000, inclusief zo’n 11.000 naaste familieleden en dit jaar zal het totaal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn.

Wat is al die ophef over immigratie in Nederland?

Wilders zei in een reactie op het interview dat het “heel verstandig” zou zijn om de één miljoen PVV-kiezers mee te laten doen. “Zonder ons is een harde aanpak van het enorme asielprobleem niet mogelijk”, zei hij. “Maar we zouden natuurlijk wel in het kabinet willen zitten.”

Wilders had van 2010 tot 2012 wel een rol bij het steunen van het VVD-CDA-kabinet, maar dat stortte in nadat de PVV weigerde de bezuinigingsplannen van de regering te steunen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert