Site pictogram Financieel.com

Vuil opgraven: archeologieboek verpulverd over het gedrag van de auteur

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Enkele van de voorwerpen die tijdens de opgravingen zijn gevonden. Foto: Ge Dubbelman/HH

De gemeente Amsterdam heeft opdracht gegeven tot vernietiging van de complete eerste editie van een boek dat is samengesteld door voormalig stadsarcheoloog Jerzy Gawronski naar aanleiding van een onderzoek naar vermeende pesterijen van de auteur.

De gemeente deelde de bevindingen van het onderzoek niet, maar bestelde wel de 4.000 exemplaren van Onder de Amstel, die in december vorig jaar zou worden gepresenteerd, om te worden verpulverd voor een bedrag van € 150.000, de NRC meldde.

Het boek is gemaakt in opdracht van de stad en vertelt honderd verhalen over de hoofdstad on op basis van archeologische vondsten die zijn gedaan tijdens de aanleg van de Noord Zuid-metrolijn.

Gawronski coördineerde het project, dat bijdragen omvat van minstens 30 verschillende mensen. Het boek zal nu worden gepubliceerd ‘met een minder prominente plaats voor Gawronski’, zei een woordvoerder van de gemeente tegen de krant.

Gawronski leidde de archeologieafdeling BMA van de stad gedurende 15 jaar en wordt gecrediteerd voor het naar ‘Europese competitieniveau’ brengen, de Parool gezegd. Verschillende collega’s vertelden de krant echter dat Gawronski’s standpunt hem in staat had gesteld ‘een terreurbewind’ te vestigen.

Pas in 2022 werden officiële klachten tegen Gawronski ingediend bij het integriteitsbureau van de gemeente. Het onderzoek vond plaats in de zomer en daarna ging de boekpresentatie niet door.

Gawronki weigerde commentaar op de beschuldigingen en zei dat hij dacht dat de klachten waren afgehandeld, maar zei dat hij het betreurde dat het boek het onderwerp was geworden van persoonlijke grieven.

Gemeenteraadsleden hebben gezegd dat ze ambtenaren zullen ondervragen over het besluit om de boeken te verpulveren tijdens de raadsvergadering van woensdag.

Mobiele versie afsluiten