FINANCIEEL.com

Vrouwen krijgen zelftesten voor baarmoederhalskanker toegestuurd om de acceptatie te stimuleren

Vrouwen krijgen zelftesten voor baarmoederhalskanker toegestuurd om de acceptatie te stimuleren

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen een zelfuitstrijkje toegestuurd om deelname aan het massaonderzoek baarmoederhalskanker te stimuleren.

De uitslag van de test, die eens in de vijf jaar plaatsvindt, is net zo betrouwbaar als een uitstrijkje van de huisarts, het RIVM gezondheidsinstituut gezegd.

Sinds 2017 is het mogelijk om een ​​zelftest aan te vragen, maar die wordt nu standaard verstuurd naar alle vrouwen in het jaar dat ze 30 worden en als extra optie naar 35-plussers.

Baarmoederhalskanker, die zelden symptomen veroorzaakt, komt het vaakst voor bij vrouwen tussen de 30 en 60 jaar. Een uitstrijkje kan het humaan papillomavirus (HPV) opsporen, dat de ziekte kan veroorzaken, waardoor verdere behandeling mogelijk is om te voorkomen dat de kanker zich ontwikkelt.

De afgelopen jaren zijn er minder vrouwen bij de huisarts geweest voor een uitstrijkje, in 2021 deed slechts 44% van de vrouwen tussen de 30 en 34 jaar mee. Sommige vrouwen stellen de test uit omdat ze zich er ongemakkelijk bij voelen en andere hebben er geen tijd voor daarvoor, aldus het RIVM.

55% respons

Van alle vrouwen die zijn uitgenodigd voor de test in 2021 kwam 55% opdagen. In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 900 vrouwen baarmoederhalskanker en 200 overleven het niet. Geschat wordt dat 500 vrouwen zouden overlijden aan baarmoederhalskanker als er geen massascreening zou plaatsvinden.

Sandra van Dijk, manager screening op baarmoederhalskanker bij het RIVM, verwacht dat het aantal vrouwen dat de test doet zal toenemen als ze het thuis kunnen doen.

“Alle vrouwen die 30 worden krijgen de test op de post, dan kunnen ze vanaf 35 kiezen tussen een zelftest of laten doen bij de dokter. Als ze geen van beide kiezen, krijgen ze een kit toegestuurd’, zei ze tegen de NOS.

Momenteel vindt vaccinatie tegen HPV, waaronder jongens, plaats vanaf de leeftijd van 10 jaar. Terwijl de vaccinatiegraad dat wel heeft een beetje gevallen, zo’n 50% van de jongens en 60% van de meisjes hebben hun eerste vaccinatie gehad.

Vrouwen die gevaccineerd zijn, moeten toch de pap-test doen omdat de vaccinatie geen volledige bescherming biedt. “Als we het virus vinden, willen we ook naar de cellen kijken. Dat kan niet met een zelftest en de vrouwen zullen voor het reguliere uitstrijkje naar de dokter moeten”, aldus van Dijk.

Het virus wordt in 10% van de gevallen gevonden, maar in de meeste gevallen is er niets aan de hand, zei ze. “Screening is gericht op het opsporen van baarmoederhalskanker, maar vooral in de vroege stadia, en die gevallen lopen in de duizenden per jaar. We kunnen dat behandelen en voorkomen dat het kanker wordt, dus het is een zeer effectieve aanpak.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert