Site pictogram Financieel.com

Vragen over door de staat gefinancierde seksuele zorg voor mensen met een beperking in Amsterdam

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Foto: Depositphotos.com

Er zijn vragen gerezen in de Amsterdamse gemeenteraad nadat een man met een vorm van spierdystrofie blijkbaar door zijn artsen door de staat gefinancierde ‘sekszorg’ is geweigerd.

Yassmine el Ksaihi, D66-raadslid en woordvoerster armoede en participatie, zegt dat ze een brief heeft gekregen van een Amsterdammer waarin staat dat ‘sekszorg’ niet meer door de gemeente wordt vergoed, via de GGD.

‘We kregen een brief waarin stond dat de man was terugbetaald via het speciale bijstandsfonds’ [in the past],’ vertelde ze aan DutchNews.nl

‘Mijn mening is dat seks een eerste levensbehoefte is, ook voor mensen met een handicap, en als ze het niet kunnen betalen, moet het worden terugbetaald. Als er iets is veranderd [in the policy], dan hebben we er een mening over.’

Seksuele zorg, of sekszorg in het Nederlands verwijst naar seksuele dienstverlening aan mensen met een ernstige lichamelijke of geestelijke handicap, en kan worden verleend door professionals met een achtergrond in de gezondheidszorg. Volgens een Nieuwsuur onderzoek in 2013, verschillende gemeenten hebben verschillend beleid over de vraag of het wordt gedekt door de staat. In Amsterdam, zei El Ksaihi, was het eerder mogelijk om geld op te vragen bij een ‘bijzonder welzijnsfonds’ dat bekend staat als bijzondere bijstand.

Ze heeft de burgemeester en de loco-burgemeesters een reeks formele vragen gesteld over de vraag of de seksuele zorg niet meer door Amsterdam wordt gefinancierd, hoeveel mensen de uitkering hebben gebruikt en hoeveel mensen er gebruik van hebben gemaakt via het speciale bijstandsfonds.

‘D66 heeft gehoord van een persoon met een ernstige spierziekte (LGMD), die ondanks aanbevelingen van zijn huisarts en revalidatiearts door de GGD te horen heeft gekregen dat seksuele zorg niet meer vergoed wordt, terwijl deze persoon er enorm veel baat bij zou hebben volgens de doktoren,’ beginnen de officiële vragen, die erop wijzen dat de man vanwege zijn gezondheid niet kan werken.

El Ksaihi vertelde DutchNews.nl dat eventuele beleidswijzigingen met wethouders besproken hadden moeten worden. ‘We wisten hier niets van, dus we hebben gevraagd of er iets veranderd is’, zegt ze. ‘Voor zover ik weet, als u een uitkering heeft, kunt u deze terugkrijgen zodra uw inkomen is meegerekend – maar we hebben vernomen dat iemand die vroeger [sex care] gefinancierd, is verteld dat het niet wordt gedekt door het speciale welzijnsfonds en het zelf moet betalen.

‘Dit is heel specifieke zorg, en dure zorg, en iemand met een uitkering kan dat niet betalen van een minimuminkomen. Ik ben benieuwd of er iets mis is gegaan of dat het beleid is veranderd.’

DutchNews.nl heeft de persdienst van de gemeente Amsterdam om commentaar gevraagd op deze zaak en het huidige beleid.

Mobiele versie afsluiten