FINANCIEEL.com

Vorig jaar kwamen in NL 144 mensen om bij verdrinkingsongelukken

Vorig jaar kwamen in NL 144 mensen om bij verdrinkingsongelukken

Zwemmers bij een molen in Amsterdam. Foto: Deborah Ferraz

Vorig jaar verdronken 105 mensen per ongeluk in Nederland, onder wie 32 mensen die geen ingezetene waren – hetzij omdat ze toeristen waren of uitzendkrachten, volgens nieuwe cijfers van de landelijke overheid. statistiekbureau CBS.

De meesten van hen verdronken in een meer of de zee, maar zo’n 20% verdronk thuis, zoals in het bad, meldt het CBS dinsdag. Naast de 105 kwamen nog eens 39 mensen om het leven toen hun fiets of auto in het water belandde of bij een of ander bootongeluk.

Cijfers over de laatste 10 jaar laten zien dat bijna de helft van de verdrinkingsslachtoffers ouder was dan 60 en 8% was jonger dan 10 jaar. Ze laten ook zien dat kinderen die tot een etnische minderheid behoren drie keer zoveel kans hebben om door verdrinking te overlijden als hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

Het totale aantal verdrinkingen in Nederland is sinds de jaren vijftig aanzienlijk gedaald, aldus het CBS, toen tussen de 400 en 500 mensen per jaar omkwamen. Van hen waren er 266 jonge kinderen, een statistiek die uiteindelijk leidde tot de invoering van zwemlessen op school.

De landelijke zwemveiligheidsraad NRZ vertelde de Telegraaf dinsdag dat de lokale autoriteiten zwemlessen weer een verplicht onderdeel van het schoolcurriculum moeten maken.

Momenteel heeft slechts ongeveer 25% van de schoolkinderen reguliere zwemles, zegt de NRZ.

“Het moet 100% kloppen”, zegt directeur Titus Visser tegen de krant. “We zijn een land van water en dat brengt grote gevaren met zich mee. Dat kun je verminderen als je kinderen de vaardigheden geeft om ermee om te gaan als ze onverhoopt afhaken.”

Op dit moment werkt de NRZ samen met het COA aan de invoering van zwemlessen bij AZC’s.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert