FINANCIEEL.com

Voormalig minister van Arbeid is de nieuwe keuze van Wilders als scout

Voormalig minister van Arbeid is de nieuwe keuze van Wilders als scout

Ronald Plasterk in 2016. Foto: EU2016 NL

Voormalig PvdA-minister Ronald Plasterk is de nieuwe keuze van Geert Wilders verkenner – de persoon die de coalitieonderhandelingen zal starten na de verkiezingen van vorige week – zei persbureau ANP maandagavond.

Wilders’ eerste keus, PVV-senator Gom van Strien eerder gestopt maandag nadat de NRC berichtte over fraudebeschuldigingen waarmee hij te maken kreeg in verband met aandelen in een Utrechts bedrijf.

Plasterk, was van 2007 tot 2010 minister van Onderwijs en van 2012 tot 2017 minister van Binnenlandse Zaken namens de PvdA.

Sindsdien heeft hij naam gemaakt door columns te schrijven in het populistische dagblad De Telegraaf en daarin de verkiezingsresultaten te beschrijven meest recente stuk als ‘gezond’.

“Wat moet er nu gebeuren? Dat is geen moeilijke vraag”, schreef hij. “Er moet recht worden gedaan aan de verkiezingsuitslag. De winnaars zijn de PVV (37 zetels), NSC (20) en BBB (7), en – ja, een verliezer maar nog steeds groot, de VVD (24). Samen hebben ze een duidelijke meerderheid en veel punten gemeen.”

‘Er zijn geen serieuze alternatieven’, zei hij. “De kabinetsformatie is niet enorm ingewikkeld en hoeft niet lang te duren.”

De linkse GroenLinks/PvdA-alliantie werd tweede in de peiling met 27 zetels. Plasterk heeft zijn voormalige partij herhaaldelijk bekritiseerd omdat hij te ver verwijderd was van de traditionele kiezers.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert