FINANCIEEL.com

Vlas en hennep zijn duurzame bouwmaterialen: onderzoek

Vlas en hennep zijn duurzame bouwmaterialen: onderzoek

Vezels uit vlas en hennep kunnen bouwpraktijken veel milieuvriendelijker maken, onderzoek door ABN Amro heeft gevonden.

Vlas en hennep zijn veelzijdige gewassen die breed kunnen worden toegepast in isolatie maar ook hun nut vinden in de productie van veevoer, papier en textiel. “Bijna elk deel van de plant kan worden gebruikt”, aldus de onderzoekers.

Hennep en vlas zijn ook goed voor de bodem omdat ze CO2 opslaan en geen extra bemesting of water nodig hebben.

Om de planten op grote schaal te kunnen gebruiken, zullen de oogstopbrengsten moeten worden verhoogd, bijvoorbeeld in Oost-Europese landen, aldus de onderzoekers van ABN Amro.

Het ziet er niet naar uit dat Nederland ruimte zal vinden voor de teelt van de planten en de onderzoekers benadrukken dat Europese samenwerking cruciaal is.

“Je hebt één hectare hennep nodig om één huis te isoleren. Maar als het nat is geweest, heb je twee hectare nodig’, zegt Cor van Dijk van pleitbezorger circulair bouwen Building for Good tegen Nu.nl.

Er zou zo’n 50.000 hectare hennep en vlas nodig zijn om huizen in Nederland te verduurzamen, zei hij.

Tot nu toe zijn er geen grootschalige tests gedaan om er zeker van te zijn dat hennep en vlas het brandrisico niet verhogen. “Verschillende producten met het plantmateriaal zijn getest en goed gescoord”, zegt ABN Amro-onderzoeker Paul Bisschop.

Op de vraag of hennepdampen van een in brand gestoken huis buren high zouden maken, zei Bisschop dat de thc-concentratie in hennep veel lager is dan in marihuanaplanten.

Rietje

Nederlandse ontwikkelaar Ballast Nedam wendt zich tot stro in zijn inspanningen om nieuwe manieren te vinden om woningen zowel energiezuiniger als beter voor het milieu te maken.

Stro, dat zou worden verbrand of gebruikt als bodembedekking voor dieren, wordt dit jaar gebruikt als isolatiemateriaal in een terras van acht nieuwe woningen die in oer-Hollandse stijl worden gebouwd in Heeze, nabij Eindhoven.

De woningen zullen voor meer dan 90% biobased zijn en energiepositief zijn, wat betekent dat ze meer elektriciteit terugleveren aan het net dan ze verbruiken, zegt Ballast Nedam. Ze zullen ook zo’n 90 ton CO2 absorberen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert