FINANCIEEL.com

Vicevoorzitter van het Leidse ziekenhuis treedt af vanwege subsidiefraude

Vicevoorzitter van het Leidse ziekenhuis treedt af vanwege subsidiefraude

Foto: Wikimedia Commons

De plaatsvervangend voorzitter van het Leidse academisch ziekenhuis LUMC is tijdelijk teruggetreden naar aanleiding van een bericht op de nieuwswebsite Volg het geld die zei dat hij niet had gehandeld toen hem werd verteld over fraude met Europese onderzoekssubsidies.

Pancras Hogendoorn “realiseert zich dat deze perceptie een belemmering kan zijn voor de uitoefening van zijn werk en schadelijk kan zijn voor de reputatie van het LUMC, zolang deze niet objectief wordt weerlegd”, aldus een woordvoerder van het bestuur.

Follow the Money en lokale omroep Omroep West baseren hun claim op interviews met een aantal oud-promovendi en een intern veiligheidsrapport uit 2019.

Ze concludeerden dat Percuros BV, een bedrijf gespecialiseerd in het binnenhalen van EU-subsidies, ‘opzettelijk fraude had gepleegd’ bij het aanvragen van geld voor enkele grote onderzoeksprojecten waarbij LUMC-onderzoekers betrokken waren.

Hoge functionarissen bij het LUMC wisten in 2019 dat het bedrijf verdacht werd van fraude en de directie was in 2021 op de hoogte van de situatie, aldus FTM. Eén promovendus, Celine Johnson, had de kwestie in december 2021 rechtstreeks bij Hogendoorn aangekaart.

Ze had te horen gekregen dat ze een tijdje in het buitenland moest gaan werken, omdat ze volgens de subsidievoorwaarden niet fulltime in Leiden had mogen werken. Ze kreeg ook te horen dat ze haar LinkedIn-profiel moest aanpassen, meldde FTM.

Maar universiteitsfunctionarissen vertelden haar dat ze “niets voor haar konden doen”. Ze verloor uiteindelijk haar baan en meldde haar vermoedens bij het European Research Executive Agency (REA), dat vervolgens een onderzoek startte.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert