FINANCIEEL.com

Veroordeling uitgesteld in de cyberpestzaak van Aydin Coban

Veroordeling uitgesteld in de cyberpestzaak van Aydin Coban

Rechtbank Amsterdam Foto: Dutchnews

De veroordeling van de 45-jarige Nederlander Aydin Coban is uitgesteld door rechters van de rechtbank van Amsterdam, die zeggen dat ze meer informatie van de Canadese autoriteiten nodig hebben voordat ze een definitief vonnis kunnen uitspreken voor de man die al in Canada is veroordeeld voor zijn rol in de zelfmoord van 2012. Brits-Columbiaanse tiener Amanda Todd.

In het geval van legaal tennis ligt de bal nu weer in het kamp van Canada.

Nederlandse rechters zeiden dat ze de Canadese autoriteiten nodig hebben om te verduidelijken wanneer hij waarschijnlijk zal worden vrijgelaten als hij zijn straf in Canada zou uitzitten, alvorens te beslissen hoeveel tijd hij in een Nederlandse gevangenis moet uitzitten.

Coban werd vorig jaar door een Canadese rechtbank veroordeeld tot 13 jaar voor onder meer de afpersing en intimidatie van de 15-jarige Amanda Todd, die zichzelf ophing nadat Coban haar had gechanteerd om zichzelf bloot te geven voor een webcam. Haar YouTube-video over het incident werd wereldwijd door miljoenen mensen bekeken, waarbij haar zelfmoord de kwestie van cyberpesten onder de aandacht bracht van het Canadese publiek, dat de zaak op de voet volgde.

Coban, die in Nederland al een gevangenisstraf van 11 jaar uitzat voor soortgelijke misdaden tegen zo’n 30 andere slachtoffers, werd in 2020 uitgeleverd aan Canada op voorwaarde dat hij een eventuele straf in een Nederlandse gevangenis zou uitzitten.

Rechters hier hebben de opdracht gekregen zijn Canadese straf om te zetten in een Nederlandse. Het Nederlandse openbaar ministerie zegt dat hij vier en een half jaar moet uitzitten.

Maar zijn advocaat, Robert Malewicz, noemde die straf “exorbitant hoog, zelfs naar Canadese maatstaven”, en zegt dat hij maximaal zes maanden gevangenisstraf zou moeten krijgen.

“We moeten rekening houden met wanneer hij daadwerkelijk zou zijn vrijgelaten, en de Canadese autoriteiten hebben een aantal mogelijkheden en data gegeven, maar zeg niet dat dit de meest waarschijnlijke datum is waarop hij zou worden vrijgelaten”, zei Malewicz na afloop tegen verslaggevers. Hoorzitting van 3 minuten eindigde zonder beslissing.

Een nieuwe zittingsdatum moet nog worden vastgesteld, maar tegen elke uitspraak kan nog beroep worden aangetekend bij de Hoge Raad.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert