FINANCIEEL.com

Verkiezingsdebat: leiders botsen over gezondheid, huisvesting en inflatie

Verkiezingsdebat: leiders botsen over gezondheid, huisvesting en inflatie

Zes partijleiders hebben kwesties op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg en de kosten van levensonderhoud besproken in het laatste debat voorafgaand aan de verkiezingen, uitgezonden door RTL.

De partijen waren het er over eens dat er meer woningen gebouwd moesten worden en dat het complexe systeem van uitkeringen hervormd moest worden, maar boden tijdens de twee uur durende discussie verschillende oplossingen aan.

Frans Timmermans, leider van de linkse alliantie van PvdA en GroenLinks, en Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract waren afwezig bij het twee uur durende debatwaardoor Dilan Yesilgöz als enige leider van de drie grootste partijen aan tafel zit.

Het debat, getiteld “In gesprek met kiezers”, concentreerde zich op de drie onderwerpen die in opiniepeilingen werden genoemd als de belangrijkste kwesties voor kiezers, ingeleid door een korte film met leden van het publiek.

Geert Wilders, leider van de extreemrechtse PVV, beweerde dat immigratie de belangrijkste bron van stress op de huizenmarkt was. “Vorig jaar hadden we een tekort van 390.000 woningen en een nettomigratie van 225.000”, zei hij. “Dit jaar hebben we 90.000 asielzoekers gehad en als ze toestemming krijgen om te blijven, krijgen ze voorrang op een huis.”

Uit cijfers van RTL blijkt dat minder dan 10% van de 200.000 beschikbare sociale woningen per jaar aan voormalige vluchtelingen wordt toegewezen. Ongeveer de helft van de gemeenten geeft na de wettelijke woningplicht voorrang aan andere groepen statushouders werd in 2017 afgeschaft.

“Flirten met PVV”

D66-leider Rob Jetten beschuldigde Wilders en Wilders ervan ‘cynisch’ migranten de schuld te geven van het woningtekort. “Voor de zomer hadden we een pakket maatregelen om migratie aan te pakken. CDA, ChristenUnie en D66 waren daartoe bereid, maar jij [Yesilgöz] weggelopen om te gaan flirten met de PVV.”

Socialistische Partijleider Lilian Marijnissen riep op om diensten als gezondheidszorg en kinderopvang weer in publiek bezit te brengen en te financieren door de belastingbetaler.

“Als kinderen naar de basisschool gaan, vinden we het normaal om dit collectief te organiseren en te betalen, dus het is niet zo vreemd om te zeggen dat kinderopvang een openbare dienst moet zijn,” zei ze. “Momenteel is het in handen van commerciële spelers, die winst maken voor de aandeelhouders uit onze kinderopvang.”

Yesilgöz kwam onder vuur te liggen van Marijnissen, Wilders en boerenpartijleider Caroline van der Plas vanwege het beleid van de VVD op het gebied van de ouderenzorg, waarbij de oppositiepartij opriep tot het creëren van meer verpleeghuisplaatsen.

“Ouderen hebben ons land opgebouwd”, aldus Van der Plas. “Ze hebben het recht op een waardig leven verdiend.”

Yesilgöz zei dat de focus moet liggen op het verbeteren van de dienstverlening door middel van innovaties, zoals geautomatiseerde systemen voor het leveren van medicijnen, om de bureaucratische lasten voor het gezondheidszorgpersoneel te verlichten.

“Ik deel uw verontwaardiging, maar als ik zeg dat dit onaanvaardbaar is, zullen de levens van mensen morgen niet veranderen”, zei ze tegen Van der Plas. “Wat we moeten doen is de zorg slimmer organiseren. Het klinkt misschien niet sexy, maar het is wel essentieel.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert