Veranderingen voor de rosse buurt schrikken sommige Britse toeristen af, maar inspireren anderen

By Jernst van Waal

Foto: Depositphotos.com

Sommige Britse toeristen zullen minder snel naar Amsterdam komen na het horen van plannen om de rosse buurt te verplaatsen naar een erotisch centrum, maar anderen zullen eerder komen, blijkt uit een onderzoek van Opinium Amsterdam.

De enquêteurs ondervroegen vorige week 2.000 Britse volwassenen en 1.241 Nederlandse volwassenen en ontdekten dat 11% van de Britten minder snel op bezoek zou komen en een op de vijf vond de verhuizing een slecht idee. Wel geeft 15% van de ondervraagden aan eerder de Nederlandse hoofdstad te bezoeken.

Inmiddels steunde ruim een ​​derde (35%) van de ondervraagde Amsterdammers het plan voor erotische centra en was 27% tegen.

Het nieuws dat sommige toeristen zullen worden afgeschrikt, zal waarschijnlijk worden toegejuicht door toeristenexperts die later deze maand een campagne starten om hinderlijke bezoekers te waarschuwen voor ‘Blijf weg’.

Vorig jaar zei Sofyan Mbarki, hoofd economie van de stad aangekondigd een reeks maatregelen promoot respectvolle toeristen en lokale bewoners boven onruststokers, waaronder een verbod op cannabis roken in het openbaar en verkorte openingstijden van bars, clubs en bordelen.

Dat heeft de gemeente onlangs bekendgemaakt drie mogelijke locaties tot zorg van de Europees Geneesmiddelenbureaudie na de Brexit naar Amsterdam verhuisde en won Italië.

‘Vernederen’

Burgemeester Femke Halsema vertelde vorig jaar aan Nederlands Nieuws dat ze vastbesloten was om wangedrag van toeristen terug te dringen. ‘Ze komen naar Amsterdam, ze drinken te veel, ze worden stoned, reserveren geen hotel maar blijven de hele nacht buiten, ze vernederen de sekswerkers en ze maken veel lawaai’, zei ze. ‘Dus voor de mensen die in de binnenstad wonen, is het niet meer leefbaar.’

Ondanks de zorgen van sekswerkersmeent de burgemeester dat het centrum de rechten van werknemers zou kunnen vergroten in plaats van ‘een plek te zijn waar alleen kleine criminelen, de meest kwetsbare vrouwen, samenkomen’.

Emily Dickinson, hoofd van Opinium Amsterdam, zei dat het onderzoek suggereerde dat het plan mogelijk niet de gewenste effecten heeft. ‘Het plan om de rosse buurt uit het centrum van Amsterdam te verwijderen, hangt af van de overtuiging dat het de impact van het toerisme op de Amsterdamse bevolking zal helpen verminderen’, zei ze in een verklaring.

‘Als we echter kijken naar de cijfers van toeristen die eerder naar Amsterdam zouden gaan als de rosse buurt zou verhuizen, zegt een iets hoger percentage (15%) van wel. alle.’