FINANCIEEL.com

Vandalen vallen twee monumenten voor slavernij aan tijdens het Keti Koti-weekend

Vandalen vallen twee monumenten voor slavernij aan tijdens het Keti Koti-weekend

Twee openbare kunstwerken die zijn opgericht om de slachtoffers van de slavernij in de Nederlandse koloniën te herdenken, zijn vernield in het weekend dat koning Willem-Alexander zijn excuses aanbood voor het slavenhandelverleden van Nederland.

Een ongeautoriseerd monument in de Zeeuwse havenstad Vlissingen werd beklad met stickers van Nederlandse vlaggen, terwijl er leuzen als ‘Witte minderheid 2070’ en ‘Media zijn de vijand’ omheen werden gespoten.

In Eindhoven is zondag een sculptuur van een beenijzer en ketting van zijn voetstuk gerukt, twee dagen nadat het achter het stadhuis was geplaatst als onderdeel van het eerste officiële Keti Koti-festival van de stad.

Saida Vianen, voorzitter van de Eindhovense commissie Keti Koti: “Dit doet me echt pijn, je moet vragen wat erachter zit. Zijn het mensen die de symbolische waarde niet kennen, of was het een gerichte actie?”

Zeus Hoenderop, de kunstenaar die het monument in Vlissingen ontwierp, noemde de schade aan zijn werk “schandalig”. “Dit is echt een daad van racisme en hoort hier niet thuis”, zei hij. “Ik weet dat mensen zich slecht gedragen, maar dit had ik niet verwacht.”

Politie onderzoekt

De gemeente, die eerder weigerde het monument goed te keuren, zei dat het het vandalisme niet zou tolereren en aangifte zou doen bij de politie als een racistisch misdrijf.

Politiewoordvoerster Leonie van Ooijen: “We wachten de officiële aangifte af. Wij vinden dit onaanvaardbaar en ongepast.

“Of het nu gaat om het bekladden van een synagoge met hakenkruizen of het beschadigen van een monument voor de slavernij, we nemen het serieus. Dat het kunstwerk hier illegaal is neergezet, is voor ons niet relevant.”

Sinds 2002 wordt in het Amsterdamse Oosterpark Keti Koti – wat ‘verbreek de kettingen’ betekent – herdacht en het evenement verspreidde zich geleidelijk naar andere dorpen en steden in Nederland.

1 juli is een feestdag in Suriname sinds de slavernij daar in 1863 werd afgeschaft, hoewel de laatste slaven pas na 10 jaar onder de voorwaarden van de afschaffing werden vrijgelaten.

Op zaterdag de koning verontschuldigde zich formeel voor de rol van de Nederlandse staat bij het vervoeren en tot slaaf maken van mensen in de voormalige koloniën van Nederland van de 17e tot de 19e eeuw.

“Op deze dag dat we het Nederlandse slavernijverleden herdenken, vraag ik vergiffenis voor deze misdaad tegen de menselijkheid”, zei hij.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert