FINANCIEEL.com

Van der Plas zou als premier ‘zich terugtrekken uit internationale kwesties’

Van der Plas zou als premier ‘zich terugtrekken uit internationale kwesties’

BBB-leider Caroline van der Plas heeft gezegd niet uit te sluiten dat ze premier wordt als de boerenpartij als grootste groep naar voren komt bij de algemene verkiezingen.

De BBB stond bovenaan de peiling bij de provinciale verkiezingen in maart en loopt momenteel nek aan nek in de opiniepeilingen met de VVD, de partij van demissionair premier Mark Rutte, op zo’n 26 zetels.

Het is verre van duidelijk of de BBB haar positie tijdens de verkiezingscampagne zal behouden. De provinciale verkiezingen werden gedomineerd door de agenda van de BBB, aangezien regionale regeringen een grote rol spelen bij landbouwhervormingen, terwijl de algemene verkiezingen waarschijnlijk zullen worden uitgevochten over kwesties als immigratie en welzijn.

Van der Plas vertelde Trouw vorige weekvoordat Rutte aftrad, dat ze de baan van premier zag als “niet voor mij” omdat het haar zou losmaken van haar kiezersbestand.

“In de politiek heb je nooit rust, je bent 24 uur per dag onderweg. Soms heb ik een periode zonder debatten nodig.”

Maar op maandag ze spoorde terugdie zei dat ze de baan zou overwegen, op voorwaarde dat ze zich kon concentreren op binnenlandse kwesties en internationale zaken in de handen van de minister van Buitenlandse Zaken kon laten.

‘Als je het me nu zou vragen, zou ik zeggen dat ik het niet doe’, zei ze. “Het zou alleen een optie zijn als ik premier van Nederland kan zijn.”

Kernproblemen

Van der Plas zei dat de BBB prioriteit zal blijven geven aan haar kernkwesties, zoals de plannen om de uitstoot van stikstofverbindingen te verminderen, boeren te compenseren en de landbouwsector duurzamer te maken.

A opiniepeiling voor politiek tv-programma EenVandaag gaf aan dat het onafhankelijke parlementslid Pieter Omtzigt de meest populaire keuze van premier was onder de kiezers, met 56% die hem geschikt achtte voor de baan.

Van der Plas had de steun van 29%, achter twee VVD-politici, oud-minister van Justitie Klaas Dijkhoff (46%) en huidig ​​ambtsdrager Dilan Yesilgöz (33%). Echter, Dijhoff heeft zich inmiddels uitgesloten als kanshebber om Mark Rutte op te volgen als VVD-leider, die zegt zich te willen concentreren op het grootbrengen van zijn gezin.

Media hebben gespeculeerd dat Omtzigt de BBB een boost zou kunnen geven als hij op de kandidatenlijst komt, maar Van der Plas zei dat ze de opties nog met hem moest bespreken.

Ze zei dat Omtzigts “track record en kennis van de belangrijkste kwesties”, evenals zijn populariteit bij de kiezers, hem een ​​aantrekkelijke optie maakten voor de BBB.

“Ik verberg niet dat ik Pieter heel hoog waardeer”, zei ze. “Ik heb al eerder gezegd dat ik open sta voor het idee, maar Pieter moet er zelf wel achter staan.”

Omtzigt vraag

Omtzigt, voormalig CDA-Kamerlid, splitste zich twee jaar geleden met de partij nadat bleek dat zijn standpunt was besproken tijdens de verkennende gesprekken voor de vorming van het laatste kabinet van Rutte.

Uittredend CDA-leider Wopke Hoekstra had eerder gesproken over een poging om Omtzigt te ’temperen’, wiens werk door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag aan het licht te brengen een belangrijke rol speelde bij het aftreden van het derde kabinet-Rutte.

Omtzigt zou mogelijk niet alleen stemmen krijgen van het CDA, maar ook van de extreemrechtse partij JA21 en zelfs de Socialistische Partij (SP) vanwege zijn staat van dienst op het gebied van sociale kwesties, zo bleek uit de peiling van EenVandaag.

Terug in april zei hij tegen Hart van Nederland hij was niet geïnteresseerd in een pact met de BBB en ging liever door als solo-parlementslid, maar het vooruitzicht van verkiezingen zou van gedachten kunnen veranderen.

“Ik kan heel goed samenwerken met Caroline van der Plas, maar ik wil mijn eigen ideeën ontwikkelen over het waarborgen van de levensstandaard en goede praktijken bij de overheid”, zei hij.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert