FINANCIEEL.com

Utrecht sluit zich aan bij het initiatief om reclame voor vlees op bushaltes te verbieden

Utrecht sluit zich aan bij het initiatief om reclame voor vlees op bushaltes te verbieden

Vleesvrij adverteren in Gouda. Foto: Tobias Kleuver ANP

Utrecht is uitgegroeid tot de nieuwste Nederlandse stad om te stemmen voor een verbod op reclame voor vleesproducten op de eigen reclameborden bij bushaltes en langs de weg, vanwege de gevolgen voor de gezondheid en het klimaat.

De stad had reclame voor ‘fossiele brandstoffen’ voor benzine, auto’s en vliegen al verboden, omdat steeds meer gemeenten strengere voorwaarden hanteren voor wat gepromoot moet worden bij hun inwoners.

Bloemendaal heeft er bijvoorbeeld ook voor gekozen om te stoppen met reclame voor vlees, zuivel en producten waarvoor fossiele brandstoffen nodig zijn en Zwolle, Haarlem, Amsterdam en de provincie Noord-Holland werken aan soortgelijke stappen.

Het verbod geldt alleen voor reclameborden die eigendom zijn van de gemeente – zo’n 850 in het geval van Utrecht. Ook zullen de verboden pas worden ingevoerd als de lopende contracten met reclamebedrijven aflopen.

Dat vertelt de Amsterdamse universiteitsprofessor Jan Willem Bolderdijk omroep NOS dat hij niet verwachtte dat het verbod een directe impact zou hebben op de vleesconsumptie of de vakantiegewoonten van mensen.

Echter, de verboden ‘simuleren het debat’, zei hij, erop wijzend Baanbrekende beslissing van Haarlem leidde tot voorpaginanieuws over de hele wereld.

Reclamebedrijven zeiden echter dat nationale regels te verkiezen zijn boven een mengelmoes van lokale initiatieven. Minister Rob Jetten van Klimaat zei eerder dat dit aan het volgende kabinet is.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert