FINANCIEEL.com

Uitkeringsinstantie UWV overtrad privacyregels met IP-monitoring

Uitkeringsinstantie UWV overtrad privacyregels met IP-monitoring

Uitkeringsinstantie UWV verzamelt op illegale wijze informatie over WW-gerechtigden om te beoordelen of zij mogelijk in het buitenland wonen, blijkt uit onderzoek van omroep NOS en actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Iedereen was het doelwit van het systeem, ook al waren er geen aanwijzingen dat ze betrokken waren bij fraude, aldus de NOS. Het project werd begin dit jaar stopgezet op advies van overheidsjuristen, die zeiden dat het in strijd was met de privacywetgeving.

Het UWV registreerde de IP-adressen van mensen die UWV.nl en Werk.nl bezochten om te zien of ze op dat moment in het buitenland waren, aangezien IP-adressen gekoppeld zijn aan locatie. Het bureau plaatste ook geheime cookies om gebruikers te volgen en bij te houden hoe lang ze online waren.

Deze informatie werd vervolgens ingevoerd in een algoritme dat analyseerde of er een risico was dat de uitkeringsgerechtigde zich in het buitenland bevond. Degenen met een hoge score werden nader onderzocht.

In totaal zijn er 3.600 onderzoeken geopend en in 460 zaken zijn “uitkeringen aangepast”, aldus de NOS.

De Nederlandse privacywaakhond AP noemde de acties van UWV “zorgwekkend” en heeft opgeroepen tot een volledig onderzoek. IP-informatie wordt in ieder geval sinds 2021 verzameld, aldus de NOS.

Het UWV laat in een reactie weten het te betreuren dat het niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld. Het systeem was grondig getest en niemand stopte de uitkering simpelweg omdat ze via het algoritme werden gesignaleerd, zegt UWV tegen de NOS.

Kitty Jong, plaatsvervangend voorzitter van vakbondsfederatie FNV, zei echter geschrokken te zijn van de manier waarop mensen “schuldig worden geacht totdat hun onschuld is bewezen”.

“Wederom zijn alle wapens gericht op het krijgen van mensen die net hun baan zijn kwijtgeraakt terwijl de grote fraudeurs de belastingontwijkers zijn die in Blaricum en Wassenaar wonen. Waarom zet je ze niet allemaal in de schijnwerpers.”

Algoritmen

De AP zei in januari dat het was begonnen met het monitoren van het gebruik van algoritmen als onderdeel van een overheidsprogramma om discriminatie en uitsluiting te voorkomen.

‘Algoritmen worden steeds vaker gebruikt om mensen te selecteren, maar als ze verkeerd geprogrammeerd zijn, kunnen ze ongelooflijk gevaarlijk zijn’, zei AP-directeur Aleid Wolfsen destijds tegen de NOS.

De kinderbijslag schandaal die in 2020 uitbrak, is een goed voorbeeld, zei hij. Tussen 2004 en 2019 werden duizenden ouders onterecht bestempeld als fraudeurs.

Een dubbele nationaliteit was een van de indicatoren voor risico, en de gegevens van dubbele nationaliteiten werden op een onwettige en discriminerende manier verwerkt, zei de AP destijds.

Een ander voorbeeld is het fraudedetectieprogramma van de overheid SyRI die na een rechtszaak de mensenrechten schendt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert