FINANCIEEL.com

Uitgedoofde vulkaan kan Friese stad gasloos verwarmen

Uitgedoofde vulkaan kan Friese stad gasloos verwarmen

Foto: Depositphotos.com

Een burgerinitiatief in Friesland wil de restwarmte van een uitgedoofde vulkaan in de Waddenzee gebruiken voor de aanleg van een stadsverwarmingsnet voor zo’n 7.000 woningen in Bolsward.

Stichting Stogef hoopt op de steun van de gemeente om het idee verder uit te werken en de aanwezigheid van de vulkaan, die tussen Harlingen en Vlieland ligt, optimaal te benutten.

Het doel is om in de aardkorst te boren en warm water op te pompen dat vervolgens kan worden gebruikt om warmte te produceren voor stadsverwarmingssystemen.

“De vulkaan geeft nog steeds warmte af”, zegt initiatiefnemer Ynze Salverda vertelde het NRC. “En we boren naar de laag in de aarde waar deze warmte doorheen stroomt.” De hogere temperatuur is een van de aanwijzingen die hebben geleid tot de ontdekking van de vulkaan in 1970.

Bolsward ligt zo’n 40 kilometer van de Zuidwalvulkaan. ‘Je kunt er niet rechtstreeks in boren’, zei Salverda. “En je moet ook niet te dichtbij komen, want de aarde is daar zo heet dat alles in vulkanisch glas verandert.

Een woordvoerder van de gemeente Súdwest Fryslân, waartoe Bolsward behoort, zegt tegen de NRC dat raadsleden nog moeten beslissen of het concept past in het eigen plan van de gemeente om de duurzaamheid te vergroten.

Stadsverwarming op aardwarmte is een groeisector in Nederland, aangezien het gebruik van aardgas wordt uitgefaseerd.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert