FINANCIEEL.com

Twee overlijden na legionellabesmetting via cv-ketel

Twee overlijden na legionellabesmetting via cv-ketel

Foto: Depositphotos.com

Twee mensen zijn mogelijk overleden en elf anderen zijn besmet met de veteranenziekte die via een cv-ketel wordt verspreid, meldt het RIVM donderdag.

Fabrikant Ferroli heeft nu een waarschuwing op haar Nederlandse website over twee soorten ketels – BlueSense en BlueHelix – kan het een probleem zijn om versies te zeggen die na januari 2022 zijn gemaakt. Het roept eigenaren op om hun ketels te laten schoonmaken om de kans op verspreiding van de bacterie te verkleinen.

De Nederlandse Raad voor Voedsel- en Warenveiligheid NVWA, die ook een waarschuwingzei dat er in 2022 zo’n 1.400 ketels van de twee typen in Nederland waren verkocht.

Verschillende gezondheidsraden meldden vanaf juli van dat jaar gevallen van veteranenziekte die waarschijnlijk in de ketels waren ontstaan, aldus het RIVM.

Legionella bacteriën komen van nature voor in zoetwateromgevingen, zoals meren en beekjes, en worden een probleem wanneer ze groeien en zich verspreiden in door mensen gemaakte watersystemen voor gebouwen, zoals boilers.

Symptomen van de veteranenziekte zijn luchtweginfecties en ernstige longontsteking. De kans om aan de ziekte te overlijden is relatief klein, maar vooral ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen zijn vatbaar voor het ontwikkelen van een longontsteking, die dodelijk kan zijn.

Ferroli kon het RIVM niet op korte termijn voorzien van de adressen van mensen die de ketels hadden gekocht. Daarom is besloten de veiligheidswaarschuwing te publiceren, aldus de NOS.

Het is de tweede keer dat Ferroli-ketels in het nieuws komen. In 2019 werden er zo’n 150.000 door de consument als brandgevaarlijk aangemerkt tv-programma Kassadie beweerde dat verschillende huizen in brand waren gestoken nadat technische problemen de ketels hadden doen smelten.

Een van de grootste uitbraak van de veteranenziekte in Nederland vond plaats tijdens een bloemenshow in Bovenkarspel in 1999. Twee bubbelbaden en een sproeier bleken besmet te zijn, resulterend in 32 doden en meer dan 200 besmettingen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert