FINANCIEEL.com

Trots en vooroordeel: Queer & Pride Amsterdam

Trots en vooroordeel: Queer & Pride Amsterdam

Queer & Trots Amsterdam, dat dit weekend (22 juli-6 augustus) van start gaat, is het festival dat voorheen bekend stond als Pride Amsterdam. De naamswijziging dit jaar is het resultaat van een lang en controversieel proces door sommigen in de LGBTQIAP+-gemeenschap om het traditioneel feestelijke evenement om te vormen tot een meer inclusieve en politieke gebeurtenis.

Lang georganiseerd door de Stichting Trots Amsterdam (SPA) worden de evenementen en festiviteiten dit jaar mede georganiseerd door zowel de Pride Amsterdam Foundation als het nieuwe Vreemd Amsterdam (QA), dat meer zichtbaarheid en veiligere ruimtes wil voor de meest gemarginaliseerde mensen in de gemeenschap, waaronder BIPOC (Black, Indigenous, People of Colour), transgenders en LGBTQIAP+ mensen met een handicap of vluchtelingen.

De weg naar de nieuwe samenwerking – volgens een uitgebreid onderzoek door Het Parool– kostte maanden van politiek gekibbel en compromissen in zowel de gangen van het stadhuis als rond de bestuurstafels van de stichting.

Het resultaat? Queer Amsterdam verzorgt van 22 t/m 28 juli de programmering, waaronder de fameuze Trots lopenterwijl de Pride Amsterdam Foundation van 1-6 augustus de boel runt en zijn legendarische mag behouden Grachtenparade.

“Er is een splitsing gemaakt waardoor er meer ruimte is gekomen voor een nog grotere focus”, aldus de website van Queer & Pride Amsterdam. Toch hebben de twee organisaties aparte websites voor hun zeer verschillende programma’s en zelfs aparte motto’s#YOUAREINCLUDED voor Pride Amsterdam en “By Queers, for Queers” voor Queer Amsterdam—versterking Het Parool’s beschrijving van het partnerschap als een ‘gedwongen huwelijk’.

In een notendop, schrijft Het Parool: “QA ziet SPA als een commerciële uitverkoop, die vooral een feest wil organiseren voor blanke homomannen. SPA neemt QA op haar beurt niet serieus en ziet activisme als iets anders dan het organiseren van een grootschalig feest.” De stad, die veel van het geld uitdeelt, gaat voor inclusie.

Het onlangs vertrokken QA-bestuurslid Sorab Roustayar, die als kindvluchteling naar Nederland kwam en zich identificeert als een trans-moslim met Afghaanse roots, heeft kritiek geuit op wat hij zegt Pinkwashing van de Canal Parade te zijn (de oppervlakkige ondersteuning van LGBTQIAP+-rechten, vaak door bedrijven, die weinig echte waarde toevoegt aan de gemeenschap als de regenboogvlaggen eenmaal vallen). Hij heeft het genoemd een Koningsdagfeest met regenboogsaus”.

Toch komt het grootste deel van het geld voor Pride uit sponsoring, met name die door het bedrijfsleven gefinancierde schepen die deelnemen aan de Canal Parade. SPA zegt dat ze financieel onmisbaar zijn.

Afgezien van de controverses, is de Canal Parade nog steeds het grootste feest in de stad en overtreft zelfs Koningsdag. In de aanloop ging Lauren Comiteau de straat op om het uitzicht op de gracht te krijgen.

De vreemde brander

Simon Hoedenmaker

Simon Hatter, oprichter van HATTER, runt een van de weinige bureaus voor merkbeleving in de stad, die zich richt op het creëren van levensechte, persoonlijke ervaringen. “De meerderheid van ons team is queer,” zegt hij, “dus we weten wat er nodig is om veilige ruimtes te creëren.”

En dat is cruciaal bij Pride-vieringen, zegt hij. “Als blanke homo ben ik redelijk goed”, zegt hij. “Maar homo’s bevinden zich momenteel op een slechte plek. We worden rechts, links en in het midden verscheurd, vooral transvrouwen, die momenteel een enorme haat zien.”

Inderdaad haatmisdrijven tegen transgenders Zijn wereldwijd stijgend. In Nederland, Drag Race Holland-winnaar Envy Peru werd aangevallen door vier mannen in Amsterdam eerder deze maand. Aanvallen op sleepevenementen nemen ook toe, vooral in de VS. Alleen deze week, in Den Haag werden een homomonument en regenboogbanken beklad.

Over de regenboog

“Vertegenwoordiging is de sleutel”, zegt Hatter. “Queer vluchtelingen, zwarte queers, queers met een handicap, transvrouwen krijgen allemaal niet de complimenten die ze nodig hebben. Ze zijn ondervertegenwoordigd in onze samenleving. Ze hebben een plek aan tafel nodig, om vertegenwoordigd te zijn, om merkambassadeurs te zijn.”

Als merken het bij het verkeerde eind hebben, doen ze volgens hem meer kwaad dan goed. Hij wijst op het recente Bud Light-fiasco over trans-influencer Dylan Mulvaney, die de biermaker inhuurde en vervolgens sneller liet vallen dan je kunt zeggen proosten na een boycot van zijn meer conservatieve basis. Ze is gesproken over haar ervaringen post-boycot van achtervolgd en lastiggevallen worden.

“Elke persoon die deel uitmaakte van dat marketingteam werd met de dood bedreigd”, zegt Hatter. “Er was geen zorgplicht. Anheuser-Busch kwam niet voor hen op, het hele team werd gedropt. Ze verdubbelden hun traditionele publiek. Hun boodschap is: ‘Wij geven niet om jou.’ Maar als het niet jouw gevecht is, blijf dan uit de ring.”

Hatter besloot dat hij “high on Pride” wilde gaan, dus creëerde hij zijn dochteronderneming Hatter Pride, die samenwerkte met de in Brooklyn gevestigde illustrator Cute Brute om producten makenzoals kaarsen en prints, om te verkopen, waarbij alle opbrengsten naar de LGBTQ+ jongerenstichting gaan Het wordt beter-project.

Hij creëerde ook een boot – “zowel een feest als een protest” – met de thema’s “Reclaiming the queer dance floor” en “you are include” die tijdens de Canal Parade over de Amsterdamse waterwegen zal schitteren met zijn gespiegelde buitenkant en knallende discodeuntjes. Tot nu toe heeft hij € 14.000 opgehaald met zowel de kaartverkoop als de Cute Brute-samenwerking.

“Trots neemt de hele stad over”, zegt Hatter. “We kunnen ons laten zien op een enorm platform. We moeten het gebruiken.”

Daartoe denkt hij dat Amsterdam Pride goed doet. “Ik weet dat er kritiek is dat grote handen het kunnen overnemen,” zegt hij, “maar ik zie wat het geld doet. Grote merken betalen veel geld, maar daardoor kunnen kleinere merken en de parade doorgaan.

De boekverkoper

Natalia Lloyd bij ABC. Foto: Lauren Comiteau

De geboren en getogen Amsterdammer Natalia Lloyd (zij/zij) heeft gewerkt bij Het Amerikaanse boekencentrum vijf jaar in haar geboortestad. De 31-jarige boekenkoper en -verkoper, die zich identificeert als niet-conform, heeft door de jaren heen vele Prides bijgewoond en ziet een welkome verandering.

“Trots was heel vaak gericht op blanke cisgender-homo’s”, zegt ze. “Maar het gaat nu beter, vooral met de deelname van QA. Mensen hebben het meer over niet-binaire mensen en People of Color (POC). Het moet voor iedereen inclusiever zijn: homo’s, biseksuelen, lesbiennes, transgenders, POC’s, iedereen. Verandering kost tijd, maar ik ben blij dat het gebeurt.”

Lloyd vindt het ook leuk dat er activiteiten zijn voor iedereen, van kinderen tot senioren. “Er zijn zoveel evenementen – het is niet alleen een feest of de Canal Parade”, zegt ze. “En de politieke invloed is goed. Want Pride is niet zomaar een feestje. Het is belangrijk om te onthouden waar het vandaan komt. Het begon als een rel [Stonewall in New York in 1969].”

Wat de beweringen over pinkwashing betreft, zegt Lloyd dat ze ‘vaak geïrriteerd is als ik zie dat grote bedrijven die niet homovriendelijk zijn overal regenbogen neerzetten. Regenbogen op spullen plakken is niet genoeg.”

De schoonheidskoningin

Rikkie Kollé bij de première van de film Barbie. Foto: Anneke Janssen ANP

Op 8 juli schreef Rikkie Kollé geschiedenis als ze werd gekroond tot Miss Nederland– de eerste transgendervrouw die de titel claimde in de 94-jarige geschiedenis van de verkiezing.

Nu ik de eerste transgendervrouw ben die de titel van Miss Nederland 2023 mag dragen, hoop ik een stukje inclusiviteit te geven aan de samenleving”, zegt ze via e-mail aan Dutchnews.

De “trotse en zeer gelukkige” schoonheidskoningin zegt dat het vreemd voelt om geschiedenis te schrijven. Maar ze zegt “blij te zijn dat ik de deuren in Nederland heb geopend voor hopelijk nog velen die zullen volgen. Winnen of niet, we moeten helemaal niet meer bang zijn om mee te doen.”

Sinds ze tot Miss Nederland is gekroond, heeft Kollé negatieve opmerkingen en zelfs gewelddadige berichten ontvangen van mensen die niet alleen vinden dat ze niet had moeten winnen, maar die zich ook afvroegen waarom ze niet gewoon meedeed aan een transwedstrijd.

“Maar waarom zouden we onszelf op specifieke plaatsen blijven plaatsen, we zijn allemaal gelijke mensen?” zij vraagt. “En zolang een organisatie de mogelijkheid biedt om ons een kans te geven… grijp die dan gewoon!”

Ze heeft die intimiderende trans-influencer Dylan Mulvaney opgeroepen zich terug te trekken en zei dat haar behandeling ‘vreselijk’ was.

Maar als het gaat om de Pride-vieringen in Amsterdam, is Kollé een en al superlatieven. “Ik kan niets slechts zeggen over Pride Amsterdam”, zegt ze. “Het is zo belangrijk dat we blijven omarmen waar we voor staan ​​en dat we onze kracht in onze samenleving nooit verliezen. Ik geniet elk jaar enorm van Pride! Het podium dat we krijgen, de kans om onszelf te laten zien. Het is een traditie die zich blijft herhalen en de stad Amsterdam verandert in één grote regenboog. Samen staan ​​we sterk!”

Ze juicht de inclusiviteit van Amsterdam Pride toe, die “een podium biedt aan iedereen die liefheeft, ongeacht geslacht, identiteit of afkomst.” Maar ze waardeert ook de nieuwe politiek die in de vieringen wordt geïnjecteerd.

We vieren trots. Maar we blijven ook stilstaan ​​bij het besef dat het nodig is. Want als je anders bent, ben je in Nederland nog steeds niet 100% veilig.”

Kollé gelooft dat de boten van de Canal Parade van de stad worden gesponsord door bedrijven die zich het hele jaar door inzetten voor de gemeenschap. “Maar er zijn zeker bedrijven die helaas pinkwashing gebruiken om in de publiciteit te komen gedurende een bepaald deel van het jaar. Ik vind het vrij jammer dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie.”

Maar kom Queer and Pride 2023, deze 22-jarige pionier uit Breda, die later dit jaar Nederland zal vertegenwoordigen op de Miss Universe-verkiezing in El Salvador, zal centraal staan.

“Ik zal er absoluut zijn!” ze is enthousiast: “Ik ga me voluit laten zien als Miss Universe Nederland, trots en eruit! Ik zal aanwezig zijn op een van de boten bij de Canal Parade. Ik zal het deze week ook hebben over trots. Ik kan er niet op wachten!”

De Kappers van de Reguliersdwarsstraat

Yuri Azarov en Jorge Juan Garcia voor kapsalon El Encanto. Foto: Lauren Comiteau

Voor Jorge Juan Garcia, de Colombiaanse eigenaar van kapsalon El Encanto, en haarstylist Yuri Azarov uit Litouwen, hebben Pride-vieringen in de loop der jaren wat van hun glans verloren.

Garcia juicht de recente inclusiviteit en de vrijheid om jezelf te zijn toe. “Je kunt je hier vrij voelen op straat met je vriendje. Je kunt normaal zijn en nergens bang voor zijn.”

Maar stylist Azarov betreurt wat hij ziet als de val van de Canal Parade van ‘alles mag’ optredens in een bedrijfscarnaval. “Het is nu niet echt trots, het draait allemaal om geld en promoties, waar ik niet van hou”, zegt hij. “Vorige gay Prides vierden alleen de vrijheid van wie we zijn, ze waren niet politiek. Nu is het super politiek en draait alles om geld. Voor mij is dat helemaal niet goed.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert