FINANCIEEL.com

Touroperators annuleren vakanties, evacueren toeristen van Rhodos

Touroperators annuleren vakanties, evacueren toeristen van Rhodos

Toeristen en locals worden ondergebracht in sporthallen. Foto EPA/ Damiandis Lefteris

Nederlandse vakantiebedrijven zijn begonnen met het repatriëren van toeristen van het door enorme bosbranden getroffen Griekse eiland Rhodos.

De eerste vlucht van het populaire eiland kwam zondagavond terug op Schiphol en bracht mensen van wie de vakantie was afgelopen en sommigen die geëvacueerd werden naar huis.

TUI, Corendon, Sunweb, Prijsvrij en D-reizen zeiden zondag dat ze tot dinsdag zouden stoppen met het meenemen van toeristen naar Rhodos, in ieder geval vanwege de situatie op het eiland.

Tientallen hotels en resorts zijn verwoest door de branden en honderden toeristen zijn gedwongen te vluchten, sommigen met achterlating van hun bezittingen, meldt de Telegraaf maandag. Minstens 19.000 inwoners en toeristen waren maandagochtend geëvacueerd, zeiden lokale functionarissen.

Sommigen sliepen buiten, in sporthallen en hotellobby’s omdat ze nergens anders heen konden. Anderen zijn massaal naar het vliegveld gekomen, in de hoop op een vlucht naar huis.

Nederlandse toerist Ingrid ten Hove vertelde de Telegraaf dat het hotel dat ze had geboekt was “vernietigd”. “We strompelden zaterdagmiddag drie uur in de verzengende hitte in een eindeloze rij evacués voordat we hulp kregen”, zei ze. “Een hotel dat we passeerden, gaf ons water. We werden vervolgens meegenomen door militaire voertuigen verderop in de straat. Mensen waren moe en bang.”

Chavon Roovers uit Velserbroek vertelde de krant dat het haar 17 uur had gekost om uit de vlammenzee te ontsnappen en het noorden te bereiken. ‘Er was paniek onder mensen die wegkwamen en de lokale bevolking’, zei ze. “Sommige mensen vochten om water… het was verschrikkelijk.”

Het calamiteitenfonds van de reisbranche zei dat het had besloten dat de bosbranden op Rhodos vanaf zaterdag officieel als een calamiteit moeten worden geclassificeerd, waardoor de weg vrij kwam voor compensatie voor vakantiegangers die door de brand waren getroffen.

Maandag waren er ook branden uitgebroken op Corfu en verschillende andere eilanden.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert