FINANCIEEL.com

Toeristen betalen de rekening voor extra bestedingen in Amsterdam: Parool

Toeristen betalen de rekening voor extra bestedingen in Amsterdam: Parool

De gemeenteraad van Amsterdam gaat stemmen over een uitgebreid uitgavenpakket, inclusief de teruggave van een beurs voor leraren, gratis openbaar vervoer voor kinderen en meer geld voor bomen en planten. Dat meldt Parool op woensdag.

Coalitiepartijen CDA, PvdA en GroenLinks, die 24 van de 45 zetels in de gemeenteraad hebben, hadden de begroting vorige maand al aangepast om meer geld vrij te maken voor vluchtelingenhuisvesting, zorgorganisaties en de bestrijding van ratten, maar er moet meer gebeuren, zeiden ze. .

De miljoenen die nodig zijn voor de extra uitgaven zullen komen uit hogere belastingen op toeristische attracties en passagiers van cruiseschepen, aldus de krant.

De raad heeft 1 miljoen euro uitgetrokken voor de bijscholing van leraren, in een poging het beroep aantrekkelijker te maken en de onderwijskwaliteit te verbeteren. Amsterdam heeft momenteel moeite om er een te vinden 1.000 leraren voor zowel basis- als voortgezet onderwijs.

De subsidie, een herhaling van een D66-initiatief uit 2015, kan enigszins controversieel zijn, aangezien deze in 2019 door de huidige onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) werd neergeschoten omdat deze niet effectief genoeg was. Leraren op zo’n 300 scholen profiteerden destijds van de subsidie ​​van € 2.000.

Het gratis openbaar vervoer voor kinderen van 4 tot 11 jaar wordt geschat op 1 miljoen euro. Nog eens 1 miljoen euro gaat naar maatregelen om meer groen in de straten van de hoofdstad te brengen. Kinderen uit armere gezinnen zullen ook betere toegang hebben tot huiswerkbegeleiding.

Om de plannen te financieren wordt de belasting voor cruisepassagiers bijna verdubbeld, van €8 naar €14, en wordt er nog eens 50 cent toegevoegd aan de toeristenbelasting die bezoekers aan elke attractie in de stad betalen.

Dat betekent dat de belasting op festivals en evenementen met meer dan 500 personen omhoog gaat naar €2 per ticket, terwijl de belasting op een rondvaart door de grachten omhoog gaat naar €2,50 per persoon, aldus het Parool.

Vorige maand kondigde financieel directeur Hester van Buren plannen aan om de belasting op cruiseschippassagiers te verhogen naar €11, maar die zal nu nog verder stijgen. Ze zei ook dat de belasting op overnachtingen zal oplopen tot 12,5% van de kosten van de hotelkamer.

In totaal verwacht de stad volgend jaar nu 65 miljoen euro aan toeristenbelasting op te halen.

Voorstellen van oppositiepartijen, zoals het voorstel van het CDA om plannen voor een brug over het IJ te schrappen en in plaats daarvan te investeren in veerboten, zullen naar verwachting geen meerderheid krijgen. Een voorstel van de VVD om door de hele stad kleine kinderzwembaden te bouwen zou een kans kunnen maken, aldus de krant.

Donderdag stemmen de raadsleden over het pakket.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert