FINANCIEEL.com

Tienduizenden marcheren in Amsterdam voor een beter klimaat

Tienduizenden marcheren in Amsterdam voor een beter klimaat

Tienduizenden mensen hebben zondag deelgenomen aan de mars in Amsterdam ter ondersteuning van maatregelen ter bestrijding van de klimaatverandering.

Volgens de organisatoren gingen maar liefst 70.000 mensen de straat op om zich bij het protest aan te sluiten, wat het de grootste pro-klimaatdemonstratie ooit in de hoofdstad zou maken. De politie bevestigde dat cijfer later.

Twee jaar geleden werd een nieuw record gevestigd toen 40.000 mensen door de hoofdstad marcheerden om zich te verzetten tegen de klimaatverandering.

De demonstranten liepen vanaf de Dam in de binnenstad naar het Museumplein en droegen spandoeken met teksten als ‘Tilburg aan Zee, nee’ en ‘dino, dodo, wie is de volgende’.

Volgens de politie hadden de eerste demonstranten de eindbestemming bereikt voordat sommigen de Dam hadden verlaten. Eenmaal op het Museumplein werden ze toegesproken door een aantal sprekers, waaronder de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het is de eerste keer dat ze deelneemt aan een Nederlandse demonstratie tegen klimaatverandering.

De mars werd georganiseerd door negen organisaties verenigd in de ‘klimaatcrisiscoalitie’, waaronder Oxfam Novib, Extinction Rebellion, Greenpeace en vakbondsfederatie FNV.

De demonstranten konden zich ook in verschillende blokken aansluiten bij de mars, waaronder een blok tegen de grote vervuilers, een feministisch blok en een veganistisch blok.

Ook Nederlandse politici als Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Rob Jetten (D66), Laurens Dassen (Volt) en Lilian Marijnissen (SP) waren bij de betoging. Verschillende demonstranten droegen spandoeken waarin ze Pieter Omtzigt, die momenteel toonaangevend is in de peilingen, bekritiseerden omdat hij in het manifest van zijn nieuwe partij niet meer aandacht besteedde aan het klimaatbeleid.

A Volkskrantjournalist meldde dat een van de sprekers, Sahar Shirzad, verschillende keren “van de rivier naar de zee, Palestina zal vrij zijn” riep toen ze op het podium sprak, tot grote woede van delen van de menigte. Het geluid werd vervolgens naar verluidt afgewezen.

Later overhandigde Thunberg de microfoon echter terug aan Shirzad, winnaar van de PAX Vredesduifprijs 2023, en zei dat er “geen klimaatrechtvaardigheid kan zijn zonder internationale solidariteit.”

Toen ze vervolgens terugkeerde naar haar eigen toespraak, klom een ​​man het podium op en nam de microfoon van Thunberg af, waarbij hij zei dat hij was gekomen voor een klimaatdemonstratie, niet voor politiek. Onder luid gejuich van het publiek werd hij van het podium verwijderd.

De organisatoren zeiden later dat Shirzad was uitgenodigd om een ​​verenigende toespraak over vrijheid te houden. “Dit is niet gebeurd”, zeiden ze in een verklaring, geciteerd door de BBC Parool.

Er waren langere treinen ingezet om het grote aantal demonstranten aan te kunnen, en stadsfunctionarissen hadden gewaarschuwd dat het tram- en busvervoer door de hoofdstad tot in de avond verstoord zouden worden als de menigte zich verspreidde.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert