FINANCIEEL.com

Tata Steel heroverweegt Nederlandse waterstofplannen: FD

Tata Steel heroverweegt Nederlandse waterstofplannen: FD

Foto: DutchNews.nl

Tata Steel in IJmuiden heroverweegt verduurzaming van haar fabriek en bekijkt verschillende scenario’s waaronder geen gebruik van groene waterstof, de Financieel Dagblad zei vrijdag.

In 2021 maakte Tata bekend voornemens te zijn om over te stappen naar productie met behulp van waterstof in plaats van steenkool, na jaren van bezorgdheid over de vervuiling die door de fabriek wordt veroorzaakt. Experts zeiden destijds dat het plan buitengewoon ambitieus was en miljarden euro’s aan investeringen zou vergen.

Het FD zegt dat de heroverweging van de groene plannen duidelijk wordt gemaakt in een verslag van bijeenkomsten die Tata-functionarissen hebben gehouden met lokale bewoners en andere belangengroepen.

Ook vertelde een woordvoerder aan de krant dat nieuwe technologische inzichten, plus inflatie, hoge energieprijzen, stikstofproblematiek, de economische neergang en aanvullende klimaatmaatregelen impact hadden op de verduurzamingsplannen van de staalgigant.

Groen staal blijft “de stip aan de horizon”, aldus het bedrijf, maar houdt momenteel “alle opties open”.

Een optie die wordt overwogen, is om te stoppen met het winnen van ijzer uit erts en in plaats daarvan te focussen op het omsmelten van schroot. Maar dit, zo wees de NOS erop, zou Tata in feite veranderen in een recycling bedrijf.

De centrale ondernemingsraad is tegen dit scenario, omdat het veel banen zou kosten en niet in het belang is van de toekomst van het bedrijf. De Tata-woordvoerder zei tegen de krant dat het nog te vroeg is om over banenverlies te praten.

Tata Steel Nederland heeft zo’n 11.000 directe medewerkers, van wie 9.000 in IJmuiden, maar biedt werk aan duizenden anderen. Na de zomer neemt het bedrijf een besluit over zijn groenplannen.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Dutch News-service niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij berichten over zaken waarvan u ons vertelt dat ze er toe doen en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert