Studenten stappen naar de rechtbank over energievoordelen terwijl hun rekeningen stijgen

By Jernst van Waal

Foto: Depositphotos.com

Studenten in vijf universiteitssteden stappen naar de rechter om gemeenten te dwingen hen extra financiële steun te geven om de torenhoge energiekosten te dekken, meldt de Volkskrant vrijdag.

Het kabinet zegt dat het onmogelijk is om alle studenten de uitbetaling van € 1.300 voor huishoudens met een laag inkomen te geven vanwege de gecompliceerde aard van hun huisvesting. Maar mei studentenhuisvesters steken komend jaar de servicekosten fors omhoog om de torenhoge energierekening te dekken.

Zo krijgen studenten die in beheer zijn van Duwo gemiddeld € 51 meer servicekosten per maand, terwijl SSH haar prijzen met € 30 verhoogt. In Amsterdam krijgen studenten die in een verbouwd universiteitsgebouw in Nieuw-West wonen, te maken met een stijging van de woonlasten van € 160 per maand.

Dat zegt Joram van Velzen, voorzitter van studentenvakbond LSVb Volkskrant dat studenten al meer dan de helft van hun inkomen aan huur besteden.

Het kabinet heeft 35 miljoen euro uitgetrokken om studenten die in ernstige financiële problemen komen te helpen en het geld wordt verdeeld door gemeenten. Maar veel gemeenten beweren dat ze geen tijd hebben gehad om uit te zoeken wie de extra voordelen zou moeten krijgen, wat studenten ertoe aanzet om naar de rechtbank te gaan.

Tot nu toe hebben 1.000 studenten gezegd dat ze zullen deelnemen aan juridische stappen om gemeenten te dwingen te betalen.

Groningen, Leiden, Delft, Rotterdam en Vijfheerenlanden, ten zuiden van Utrecht, zijn de eersten die juridische stappen ondernemen, aldus de LSVb.