FINANCIEEL.com

SP-Kamerlid Renske Leijten stapt uit “giftige en trage” politieke zeepbel

SP-Kamerlid Renske Leijten stapt uit “giftige en trage” politieke zeepbel

Collega-politici betreuren het besluit van oud SP-Kamerlid Renske Leijten om het parlement te verlaten.

Leijten, die de socialistische partij al bijna 17 jaar als parlementslid vertegenwoordigt, zei dat het “tijd was om de Haagse bubbel te verlaten en op een andere manier betrokken te raken bij de democratie”.

“Het is tijd om erachter te komen wat er in de samenleving gebeurt en mensen daar te organiseren”, werd ze geciteerd in de aankondiging op de SP-website.

In een toespraak voor partijgenoten noemde Leijten de politieke cultuur in Den Haag ‘giftig’ en ’traag’. Het is nog niet duidelijk wat de plannen van Leijten zijn, maar ze zei actief te blijven voor de partij.

Tijdens haar jaren als parlementslid speelde de 44-jarige, die de woordvoerster voor de gezondheidszorg van haar partij was, een centrale rol in het blootleggen van het belastingschandaal wat leidde tot het aftreden van het derde kabinet van Mark Rutte in januari 2021.

Duizenden ouders werden ten onrechte beschuldigd van oplichting van de kinderopvangtoeslag. Ze kregen het bevel om tienduizenden euro’s terug te betalen zonder een beroep te doen op schuldverlichting, belemmerden hun pogingen om verhaal te halen en discrimineerden op illegale wijze gezinnen met dubbele paspoorten.

Leijten werd, samen met toenmalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en Denk-Kamerlid Farid Azarkan, een fervent voorstander van de benadeelde families, die de langslepende compensatieregeling die “mensen nog steeds in de kou laat staan”, afsloot.

“Stem voor het volk”

PvdA-leider Lilian Marijnissen had niets dan lof voor Leijten. “Ze is een echte stem voor de mensen, altijd betrokken, altijd enthousiast en toegankelijk voor iedereen”, zei ze.

“Renske laat zien hoe je actief kunt zijn in het parlement zonder deel uit te maken van het parlementaire establishment. Ze blijft voor de partij werken, maar we zullen haar vreselijk missen in Den Haag.”

PvdA-leider Attje Kuiken noemde het “heel jammer” dat Leijten vertrekt, daarbij verwijzend naar haar “grondige kennis van zaken, grote passie en strijdlust”.

BBB-leider Caroline van der Plas zei dat ze Leijten als een rolmodel zag en dat haar afwezigheid “een groot verlies” zou zijn.

Collega ‘bulldog’ Pieter Omtzigt prees Leijtens rol in het kinderbijslagschandaal, gezegde: “Renske heeft alles gegeven voor het parlement en voor iedereen in Nederland, zeker voor hen die niet gehoord of gezien worden.”

Leijten neemt dinsdag officieel afscheid van haar collega’s in de Tweede Kamer.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert