Site pictogram Financieel.com

Schiphol biedt vanaf 2023 minder vluchten aan omdat ministers hard optreden tegen geluid en vervuiling

Dutch News brings daily news from The Netherlands in English

Foto: Benjamin van Waart/Flickr

Schiphol kan vanaf november 2023 niet meer dan 440.000 start- en landingsslots per jaar aanbieden, bevestigt minister van Infrastructuur Mark Harbers vrijdag.

Het cijfer vertegenwoordigt een verlaging van 12% in het huidige totaal, dat de luchthaven momenteel bijna doorbreekt, en het verkeer zou terugbrengen op het niveau van 2014.

De reductie is nodig om geluid en andere vormen van vervuiling het hoofd te bieden, Harbers vertelde parlementsleden in een briefing. Er is een ‘nieuwe balans’ nodig tussen ‘het belang van een goede internationale luchthaven, een goed vestigingsklimaat en het belang van een betere en gezondere leefomgeving’, aldus Harbers.

‘Het is een illusie om te denken dat je in deze situatie 500.000 vluchten kunt hebben’, zei hij. ‘Omwonenden ondervinden hinder van vlieglawaai en maken zich zorgen over de effecten van de luchtvaart op hun gezondheid, milieu en klimaat.’

Het nieuws was geweest eerder gelekt door omroepen NOS en RTL Nieuws.

Er wordt nu begonnen met de praktische uitwerking van de maatregel, die vijf jaar zal duren, aldus Harbers. ‘In de toekomst willen we het anders aanpakken, op basis van het daadwerkelijke geluid en de uitstoot in plaats van het aantal vluchten.’

Beperkingen

Luchtvaartchefs hebben gezegd te betwijfelen of de nieuwe beperkingen Schiphol in staat zullen stellen zijn enorme bestemmingsnetwerk te behouden, ondanks de toezeggingen van Harbers.

‘Het lijkt erop dat het kabinet de luchtvaartsector met opzet wurgt’, zegt Marnix Fruitema, voorzitter van Barin, de vertegenwoordiger van luchtvaartmaatschappijen die Schiphol gebruiken. ‘Dit is niet met de luchtvaartsector besproken en in strijd met het regeerakkoord. Het zal ook vliegen onmogelijk maken voor mensen met een laag inkomen’, zei hij.

Schiphol heeft deze zomer honderden vluchten moeten annuleren vanwege personeelstekort en om lange wachtrijen te vermijden.

Harbors bevestigde ook dat de regering pas in 2024 een definitief besluit zal nemen over wat te doen met de luchthaven van Lelystad, die is bestemd om een ​​deel van het verkeer op Schiphol over te nemen.

Mobiele versie afsluiten