FINANCIEEL.com

Rutte treedt af als premier en verlaat de politiek na verkiezingen

Rutte treedt af als premier en verlaat de politiek na verkiezingen

Mark Rutte zal zich niet herkiesbaar stellen als premier bij algemene verkiezingen die zijn uitgelokt door het vroegtijdig uiteenvallen van zijn vierde kabinet.

De premier zei in een korte verklaring tegen Kamerleden dat hij zou stoppen met de politiek als de huidige overgangsperiode afloopt.

“De afgelopen dagen is er gespeculeerd over wat mijn motivatie was. Het enige antwoord is: Nederland”, aldus Rutte.

“In dat licht moet mijn positie gezien worden. Zondag heb ik besloten dat ik bij de komende verkiezingen niet beschikbaar ben als lijsttrekker van de VVD.”

De onverwachte uitspraak van Rutte kwam aan het begin van een debat op maandagochtend over de ineenstorting van zijn kabinet vorige week, nadat de vier partijen het niet eens konden worden over migratie.

De VVD, onder leiding van Rutte, had strenge nieuwe beteugeling van asielaanvragen geëist, waaronder een limiet voor gezinsleden die zich bij vluchtelingen voegen die een tijdelijke status hadden gekregen, maar coalitiepartners D66 en de ChristenUnie vonden het voorstel te ver gaan.

De partijen waren het eens geworden over andere maatregelen, waaronder de invoering van een tweeledig asielstelsel waarin mensen die persoonlijk worden vervolgd, voorrang krijgen op mensen die oorlogsgebieden ontvluchten.

Partijleider Lilian Marijnissen noemde het besluit van Rutte om af te treden ‘verstandig’ en riep op tot zo snel mogelijk verkiezingen.

“Het Rutte-tijdperk heeft Nederland veel schade toegebracht”, zei ze. “Als je kijkt naar de publieke sector, de gezondheidszorg en het onderwijs, lopen een miljoen mensen het risico in armoede te vervallen in wat het rijkste land ter wereld zou moeten zijn.

“Rutte IV was een voortzetting van Rutte III waar dezelfde mensen verantwoordelijkheid namen voor de problemen, maar ze niet oplosten.”

Andere kopstukken, onder wie Caroline van der Plas van de BBB en Farid Azarkan van Denk, herhaalden het standpunt dat Rutte een “verantwoorde” beslissing had genomen.

Pieter Omtzigt, het onafhankelijke parlementslid dat een sleutelrol speelde bij het blootleggen van het kinderopvangtoeslagschandaal dat leidde tot het aftreden van het vorige kabinet-Rutte, zei dat de tijd rijp was voor Rutte om te stoppen met de politiek.

“Zijn coalitiepartners waren duidelijk zo boos op hem dat het heel moeilijk zal zijn om in de toekomst een coalitie te vormen”, zei hij.

“Het is in het belang van het land dat er een fatsoenlijke nationale regering komt, en dat hebben we de afgelopen weken niet gehad.”

Motie vertrouwen ingetrokken

Sylvana Simons, parlementslid voor de linkse partij Bij1, zei dat het besluit van Rutte “goed nieuws” is en dat de premier per direct moet aftreden.

“We zijn klaar met het Rutte-tijdperk”, zei ze. “Ik denk dat het land zo snel mogelijk een schone pauze nodig heeft, en dat betekent vandaag.”

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver trok een motie van wantrouwen jegens Rutte die voor het debat van maandag was ingediend in, waardoor hij tot de verkiezingen als waarnemend premier aan kan blijven.

“Rutte heeft aangegeven dat hij de belangen van het land boven die van zijn partij stelt. Dus we hebben weer vertrouwen in hem om het land te leiden als demissionair premier”, aldus Klaver.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert