FINANCIEEL.com

Rode verf gegooid naar Amsterdamse musea, twee gearresteerd

Rode verf gegooid naar Amsterdamse musea, twee gearresteerd

Rode verf spetterde op het Van Gogh Museum. Foto: Michel van Bergen ANP

Delen van de buitenkant van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn zaterdagnacht aangevallen met rode verf en er zijn twee mensen gearresteerd, meldt de lokale omroep AT5.

De twee werden door veiligheidsagenten aangehouden en overgedragen aan de politie, aldus AT5.

Het grootste deel van de verf werd door de gang onder het Rijksmuseum gegooid, die vervolgens een tijdlang gesloten was vanwege schoonmaakwerkzaamheden. Ook in het Van Gogh Museum werden diverse ramen beklad met verf.

De aanvallen op de gebouwen vonden plaats tijdens Museumnacht, wanneer de musea van de stad tot 02.00 uur open blijven voor speciale evenementen en uitvoeringen.

Over het motief voor de aanslagen heeft de politie nog niets gezegd. Een groep die zichzelf Workers for Palestine noemde, maakte echter aanspraak op dit initiatief sociale media dat zij verantwoordelijk waren voor de aanslagen.

“We hebben actie ondernomen tegen het gebrek aan erkenning door het museum van de genocide in Gaza en ter ondersteuning van een staakt-het-vuren nu”, aldus de verklaring.

De verklaring riep ook op tot de vrijlating van degenen die waren gearresteerd en zei dat de verf zelf verdunde acrylverf op waterbasis was.

“Wij veroordelen het zwijgen en het geweld tegen de gearresteerden. Dit is een schending van de vrijheid van meningsuiting”, aldus de verklaring.

Bedankt voor uw donatie aan DutchNews.nl.

We zouden de Nederlandse Nieuwsdienst niet kunnen aanbieden en gratis kunnen houden zonder de genereuze steun van onze lezers. Met uw donaties kunnen wij verslag doen van zaken die volgens u belangrijk zijn en u dagelijks een samenvatting geven van het belangrijkste Nederlandse nieuws.

Doe een donatie

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert